Među heroinama i Šapčanke

A. D.

sreda, 24. 04. 2019. u 20:33

Међу хероинама и Шапчанке

Foto: A. Delić

U šabačkoj biblioteci predstavljena knjiga "One su promenile Srbiju"
ŠABAC – Autorke knjige "One su promenile Srbiju" Tanja Loš i Vojislava Tanurdžić, u sredu uveče održale su 10. promociju svog dela i na taj način, u Dvorani "Vinaver" u "Biblioteci šabačkoj", obeležile mali jubilej.

Utoliko vredniji jer se među 70 biografija znamenitih Srkinja, nalaze i Šapčanke poput prve srpske lekarke Drage Ljočić, kritorke Perside Milenković, kao i Isidore Sekulić i Mileve Ajnštajn, koje su deo svog života provele u gradu na Savi.

- Pred vama je svojevrsna istorijska čitanka kakvu treba da poseduje svaka kuća, a priče o ženama prate bogate ilustracije. Mnoge od naših heroina prošle su težak i trnovit put, ali ovo je i priča o idealima od kojih se ne odustaje - rekla je Šapčanima autorka Tatjana Loš.

PROČITAJTE JOŠ - SVETIONICI SRPSKE ISTORIJE: U Loznici promovisana knjiga "One su promenile Srbiju"

Žao joj je, kako veli, što u knjigu nije uvrstila i Šapčanku Tomaniju Obrenović, suprugu gospodara Jevrema Obrenovića, koja je i te kako uticala na to da Šabac danas izgleda ovako lepo. Tanja je sa publikom podelila i intimnu vezanost za Šabac gde je, kao dete dolazila sa bakom i dekom iz obližnjeg sremskog sela Platičeva.

- Sećam se kako smo se uvek lepo sređivali pred odlazak u Šabac. Na sladoled ili uoči početka školske godine da nešto kupimo. A ovde su rođeni i neki meni mnogo dragi ljudi - objašnjava Tanja Loš.Ilustratorka Vojislava Tanurdžić kaže da podatke za ovakvu vrstu enciklopedije nije bilo lako pronaći. Kada je u ruke dobila obiman materijal koji je valjalo ilustrovati, poslužila se postojećim fotografijama, ali i zapisima, pa i ličnim impresijama.

- Tu je prva žena koja je letela avionom, prva lekarka, prva ktitorka, a okolnosti u kojima su one postigle uspeh nisu bile ni malo lake. Ipak, knjiga je izašla u pravo vreme. Da nas podseti da ovaj život može da se živi sa dubljim smislom - zaključila je Vojislava Tanurdžić.

Promociji je prisustvovao i vladika šabački Lavrentije, kao i brojni šabački kulturni radnici i zaljubljenicvi knjige. Primetan je bio i broj devojaka iz šabačkih srednjih škola, koje je, kako vele, privukao sam naslov i želja da i same postanu heroine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije