ANTOLOGIJSKA edicija "Deset vekova srpske književnosti" Izdavačkog centra Matice srpske doživela je deseto kolo, koje je predstavljeno u sredu u Ministarstvu kulture i informisanja. Prva knjiga prvog kola, objavljenog još 2010. godine, bila je posvećena Svetom Savi, a stota knjiga pesniku Novici Tadiću.

PROČITAJTE JOŠ - Deset vekova srpske književnosti

- Tako se podesilo da je pod brojem jedan svetac, a pod brojem sto pesnik koji je govorio da je njegov čitalac đavo - naglasio je pokretač i glavni urednik edicije akademik Miro Vuksanović. - Antologija je pokrenuta sa namerom da prikaže celovit razvitak srpske književnosti i kontinuitet literarne reči od 12. do 21. veka, od usmenog i žitijskog stvaralaštva do savremenih književnih žanrova. Zastupljeni su pisci čije knjige obeležavaju vreme u kojem su nastale, bez razlike na kojem obliku i narečju srpskog jezika su napisane, u bilo kojoj zemlji gde su Srbi živeli ili sada žive.

PROČITAJTE JOŠ - Milenijum naše književnosti

Antologija ima dve serije u kojima su podjednako zastupljena značajna imena naše književnosti. Izbor za prvu seriju, koju čini 121 knjiga, načinjen je pre deset godina, a dopunjen je 2011. Prošle godine odabrano je 40 knjiga za prvi deo druge serije, koju čini šezdeset pisaca rođenih do 1930. godine.

- Ostavljeno je dosta imena za drugu seriju da bi i ona bila antologijska, a i da bi postojali pisci koji se afirmišu dok se edicija objavljuje. Knjige izlaze u godišnjim kolima, a svako se sastavlja tako da "u malom" ilustruje čitavu Antologiju. Tako polovinu desetog kola čine stvaraoci iz ranijih vekova, a ostali su iz 20. veka, njih ukupno osamnaest. Tu su Aleksandar Piščević, Sava Tekelija, Anka Obrenović, Lazar Komarčić, Pera Todorović, Milovan Glišić, Radoje Domanović, Milorad Pavić, Ivo Andrić, Pavle Solarić, Jovan Došenović, Jovan Pačić, Jovan Hadžić, Jovan Subotić, Vasilije Subotić, Radomir Kostantinović, Anica Savić Rebac i pomenuti Tadić - objašnjava Vuksanović.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da je ova edicija jedan od najkapitalnijih izdavačkih poduhvata u poslednjih nekoliko decenija.

- Deset vekova srpske književnosti čini veliki istorijski obuhvat svega onog najkvalitetnijeg što je u usmenoj i pisanoj književnosti porodio srpski narod tokom svog dugog trajanja. Ono je bilo izloženo različitim istorijskim okolnostima i upravo ova edicija svedočiće o tome kako je istorija ostavljala svoj refleks u književnosti - kaže Vukosavljević. - Postojanje ove antologijske edicije nije samo kapitalno po svom nazivu već i po značaju za srpski obrazovni sistem, biblioteke i sve ljude. Ovakvoj ediciji treba da se poklonimo i da je negujemo u narednim godinama budući da je reč o projektu koji je predviđeno da i dalje traje. Da parafraziram Novicu Tadića, koji kaže "u slepoj ulici tuđe ruže zalivam", ova edicija i njeno postojanje dokaz je da zalivamo veliku ružu srpske književnosti na doličan način.

RASPRODATA TRI KOLA

FINANSIJSKU podršku antologiji pružaju Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Grad Novi Sad, pretplatnici i kupci. Ipak, kako objašnjava Miro Vuksanović, zbog nedostatka sredstava nema mogućnosti da se doštampaju prva tri kola koja su odavno rasprodata.