U područnim odeljenjima vrbaske Narodne biblioteke "Danilo Kiš" u Bačkom Dobrom Polju i Zmajevu, promovisana je knjiga "One su promenile Srbiju – izuzetne Srpkinje", autorki Tatjane Loš i Milene Marković. Priča o 70 heroina, u izdanju kompanije Novosti, predstavljena je u sjajnoj organizaciji domaćina iz Bačke, uz pratnju na gitari maestra Radovana Radojčina.

Veče su vodili Milijana Radovanović, direktorka biblioteke, kao i Vera Kokanović i Svetislav Petrović Zis, bibliotekari.


Autorke su ispisale najlepše stranice o hrabrim i više puta neshvaćenim ženama, kroz istorijsku borbu za pravo glasa, o veri i nadanju u neko bolje sutra, o velikoj ljubavi prema Srbiji, za koju su bile spremne da daju i svoje živote – rekao je Petrović.– Te div žene, heroine od Nemanjića do naših dana, od Jelene Anžujske do Ane Ivanović.

O knjizi je govorila i Jefimija Kolašinac, novinarka iz Vrbasa.


Ovo je divna i jedinstvena knjiga koja na pozitivan način prikazuje biografije prve doktorke nauka, prve žene koja je zadržala devojačko prezime, prve koja je napravila ruž... – rekla je Jefimija.


PROČITAJTE I:  PROMOCIJA KNjIGE: "Izuzetne Srpkinje" ugrejale Beograđane (FOTO)


– Posebno bih izdvojila priču o Jeleni J. Dimitrijević, dami koja je prva obišla planetu, a kojoj gotovo ništa nismo znali.