Prestižnu nagradu "Gordana Brajović" za najbolju knjigu za decu i mlade dobio je nedavno Rade Tanasijević (1962), za prozno-poetsku knjigu "Uvod u njivu", u izdanju obrenovačke biblioteke "Vlada Aksentijević". Kao i neka prethodna dela i ovo je duboko inspirisano poslom kojim se pisac bavi - zemljoradnjom. Revnosno godinama obrađuje svoje imanje, koje se proteže između brda Babina glava i reke Peštan.

Objašnjavajući kako je nastala ova knjiga, autor, iza koga je sedam zbirki pesama i zbirka priča, za "Novosti", kaže:

- Vesna Ćorović Butrić, glavna urednica naše najbolje redakcije za decu i mlade "Dobro jutro, deco!", jednog jutra me pozvala i rekla mi: "Napiši mi desetak priča o njivama!" Rok je bio dovoljno kratak da se ne bih predomislio, otprilike od srede do petka. Pomislio sam: dobro, proveo sam skoro pola života radeći na njivama, to je moj teren. Ispostavilo se da je veoma teško pisati o očevidnim, svakodnevnim stvarima. Dani su prolazili, a ja nisam uspevao da napišem ni nekoliko rečenica. A onda sam iz jednog lista nepokretnosti pročitao naziv parcele - "Jezero". I priče su počele da se odmotavaju. Otvorio sam veliku knjigu katastra sa imenima parcela. Pitanja su se sama postavljala. Zašto se neka njiva naziva "Crkveno" a nigde crkve, zašto čitav potes nosi naziv "Vodenički", a od vodenice ni traga. Toponimi, nazivi njiva, reka i šuma čuvaju svoju tajnu istoriju.

Pročitajte još - Nagrada za Tanasijevića

* Mladim čitaocima njivu predstavljate kao nešto živo: golicaju je poljski miševi, svrbe krtičnjaci, spava i sanja pod snegom...

- Zemlja je živa materija. Njena struktura je promenljiva. Zrnasta, laka, rastresita, teška, smolasta, zato kažemo smonica. Njiva je ogledalo domaćina, njegov hleb, kolevka i grob. Njiva u mom detinjstvu bila je igraonica. Pravilne četvrtaste njive bile su idealan fudbalski teren, ivice terena i šesnaesteraca smo obeležavali piljevinom sa čiča Mošine strugare. Ako bismo razgrnuli travu, ugledali bismo minijaturni svet insekata. Svet popaca, bubamara, zelenih skakavaca. Otkrivali smo skrivene nasade fazankinih jaja. Ponekad smo slučajno skretali jata jarebica koja su u zrakastom, niskom letu letele stotinak metara od nas.

* Pesme se na neki način nadovezuju na priče, a stihovi prepoznaju u pripovedanju.

- Poetska proza je nešto nad čime se grčki pesnik Jorgos Seferis duboko zgražao. Tu nešto ne štima. Ne radi se o žanrovskoj nedoumici. Danilo Kiš imao je svoj metod kojim se branio od poezije u svojim pričama i romanima. Prevodio je poeziju od Endre Adija, Šandora Čorija, sve do ruskih i francuskih klasika. Ipak, napisao je izvanrednu pesmu "Đubrište". Lirika i proza su kao ulje i vino, mešaju se i ne stapaju. Mislim da mi je to bio cilj i da sam u tome dobrim delom uspeo.

* U kratkoj biografiji napominjete: ... "Siguran sam da će brazda koja ostaje za mnom sporije zaceliti od ubogog sjaja mojih pesama".

- Svaki stvaralački čin zahteva žrtvu. Jer stvaranje pripada demijurgu, ne čoveku. Brazda koju vučem za sobom sporije će zaceliti od ubogog sjaja mojih pesama. Zaista se nadam da hoće. Jer često su umetnička dela makar i najvišeg reda samo ekspozitura naše taštine. Tu ne pomažu nikakve nagrade. Ako imate potrebu da nešto kažete i objavite, ne čekajte zlatni trenutak. Učinite to sada. Moje najveće priznanje i nagrada svakako je moj nadimak Pesnik. Hor dece koji za mnom viče "Pesnik, Pesnik"... ne bi li me ismejala, čine da se u tom trenutku osećam srećno.

Pročitajte još - Književni susreti "Gordana Brajović": Nagrade za decu pisce

POTPUNO POSVEĆENjE

- Vazduh koji dišem, ljubav o kojoj slušam - sve utiče na mene i sve me određuje. Posao naš svakodnevni, makar o njemu ne napisali ni reči, duboko svojim unutrašnjim zračenjem utiče na nas. Sve dok sam u vezi (da ne kažem u savezu) sa elementarnim prirodnim silama, mislim da je Bog živ u meni. Zemljoradnja zahteva potpuno posvećenje. Sve manje imam vremena za čitanje i pisanje. Konačno, usamljenost koja te daruje nesrazmernom količinom vremena ostavi ti tek nekoliko trenutaka da skloniš prljave čarape pred iznenadnim gostima - kaže Tanasijević.