Neletu pripale Momine Školice

M. N. M.

ponedeljak, 08. 04. 2019. u 21:15

Нелету припале Момине Школице

PRIZNANjE Zoran Radojičić, Mira Petrović, Ljiljana Kapor, Nele Karajlić i Matija Bećković

Svečano uručena nagrada koju zadužbina velikog srpskog pisca dodeljuje za književno dostignuće. Karajlić: Kapor bi svima nama koji pričama drugima ulepšamo život, morao da bude uzor

PRIZNANjE "Momo Kapor" koje dodeljuje istoimena Zadužbina, a koje se ove godine dodeljuje za književno dostignuće, uručeno je danas u Skupštini grada Beograda Dr Neletu Karajliću. Nagradu koja mu je pripala za roman "Solunska 28" ("Laguna"), a koja se sastoji od srebrne plakete (Momine "Školice") i 200.000 dinara, Karajliću je uručio akademik Matija Bećković.

Zahvaljujući se na priznanju, laureat je napomenuo da mu je čast da bude u istoj rečenici sa Momom Kaporom, a kamoli da dobije nagradu koja nosi njegovo ime.

- Osećam se kao neko ko to nije zaslužio, iako se žiri ne slaže sa tim i ja im se neću protiviti - kazao je Karajlić, ističući da je svestan da mora još dugo da piše da bi dostigao stil i umeće baratanja rečima kojima se Momo razmetao. - Momo bi svima nama, koji pričama želimo drugima da ulepšamo život, morao da bude uzor, ne samo kao čovek koji je u sitnim stvarima nalazio suštinu filozofije i eliksir večnog života.


PROČITAJTE I:Nele Karajlić: Žao mi je što sa Momom nisam delio astal u kafaniOn je istakao da je najzad došlo vreme za predstavnike rokenrola da dobijaju književne nagrade:

- Led je probio kolega Bob Dilan, dobivši Nobelovu nagradu. Pridružujem mu se sa Mominom. Razlika je samo u tome što moja nagrada nosi ime čoveka koji je generacije svojim delima činio sretnijim i plemenitijim, dok Dilanova nagrada nosi ime čoveka koji je izmislio sredstvo za uništavanje.

Svečanosti u Skupštini grada prisustvovali su gradonačelnik Zoran Radojičić i njegovi zamenici Goran Vesić i Andreja Mladenović.


JEDNOGLASNA ODLUKA

ODLUKU o dodeli priznanja - koje se dodeljuje svake godine na Momin rođendan 8. aprila, naizmenično za književnost i likovnu umetnost, doneo je jednoglasno žiri koji su činili pisac Muharem Bazdulj, glavna i odgovorna urednica "Odbrane" Dragana Marković i pisac Vule Žurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije