Jelena za Noga

V. K.

ponedeljak, 08. 04. 2019. u 20:23

Јелена за Нога

Foto A.Stanković

Dodeljeno ugledno književno priznanje. Pesnik iskazao najdublje slojeve bića

Ovogodišnji dobitnik prestižne književne nagrade "Jelena Balšić" je pesnik Rajko Petrov Nogo, a Povelja i ikona Svete Jelene naknadno će mu biti uručena u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu, saopštio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u manastiru Beška na Skadarskom jezeru.

U crkvi se nalaze zemni ostaci Jelene Balšić, ćerke kneza Lazara i žene Đurđa Stratimirovića Balšića, po kojoj nagrada nosi ime. Pokrovitelj nagrade je Mitropolija crnogorsko-primorska i dodeljuje se najuglednijim književnicima i pesnicima svake druge godine u čast ktitorke manastira Beška i pesnikinje Jelene Balšić.

Žiri za dodelu nagrade odlučivao je u sastavu: Valentina Pitulić, Milo Lompar, Duško Babić, Miroslav Maksimović, Ljubica Petković i Simon Đuretić, sekretar Saveta književne nagrade. U odluci se navodi da se Nogo u svom književnom stvaralaštvu dotakao motiva koji su duboko ukorenjeni u arhetipske slojeve srpskog nacionalnog bića.


PROČITAJTE I:Rajko Petrov Nogo o akademiku Miloradu Ekmečiću: Vredi ti šamar sabranih dela- U svom bogatom opusu pesnik preko individualnog i kolektivnog iskustva prenosi slike svog najranijeg doživljaja sveta. Lični pesnikov doživljaj sveta nije mogao da se fokusira na kolektivno nasleđe, gde se u njegovom pesničkom izrazu jasno determinišu istorijski, mitološki, religiozni, socijalni i drugi slojevi tradicionalne kulture. U stvaralaštvu Rajka Petrova Noga slili su se lirski, epski i baladični tonovi kolektivnog nasleđa kojima je pesnik dao lični izraz. Simbolima ognjišta, praga, ikone, duvara, veriga, nauka, zmija, hleba, krsta, pesnik je iskazao najdublje slojeve svog bića u kojima dominiraju slike zavičaja, prirode i ljudi - navedeno je u obrazloženju žirija.

Komentari (1)