PESNIK Milan Nenadić dobitnik je Dučićeve nagrade za 2019. godinu, saopšteno je na svečanoj akademiji - centralnom programu manifestacije "Dučićev dan", koja je održana u pozorišnoj sali trebinjskog Kulturnog centra.

- Milan Nenadić je pesnik ličnog i kolektivnog udesa koji zabada pero u čvorište bola, pesnik koji traži i lako nalazi ranu na čoveku i čovečanstvu, a naročito na svom narodu i tu ranu pretvara u pesničku čitanku - navedeno je u obrazloženju odluke žirija o 14. laureatu Dučićeve nagrade, koja će Nenadiću biti uručena na ovogodišnjim "Dučićevim večerima poezije".

Centralni program manifestacije, svečana akademija u slavu pesnika Jovana Dučića, ove godine bila je posvećena ranijim laureatima Dučićeve nagrade - Aleku Vukadinoviću i Milovanu Danojliću. Stihove pesnika govorili su Biljana Đurović i Boris Pingović, glumci Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pročitajte još: Trebinje: Amateri igraju kao bardovi

U obraćanju u ime domaćina manifestacije, gradonačelnik Trebinja i predsednik Saveta "Dučićevih večeri poezije" Mirko Ćurić podsetio je da se ove godine navršavaju dve decenije od Dučićevog povratka u zavičaj, kada se pesnik "nanovo skućio među svojima u Trebinju".

U okviru "Dučićevog dana" u Muzeju Hercegovine promovisan je zbornik radova "Pesnički zavičaj Desanke Maksimović", predstavljenih na prošlogodišnjem naučnom skupu u Trebinju, koji "Dučićeve večeri poezije", na proletnjoj manifestaciji posvećenoj Dučiću, već 12. godinu organizuju u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda.

Kulturna manifestacija "Dučićev dan" počela je naučnim skupom o poetici Vojislava Ilića. Simpozijum pod nazivom "Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije" se po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, a tridesetak naučnih radnika, poznavalaca njegovog pesništva, predstavilo je svoje radove namenjene budućem zborniku, dvanaestom u ediciji o srpskim pesnicima koje Institut realizuje u koprodukciji sa Gradom Trebinjem.

Sa otvaranja "Dučićevog dana"


IZLOŽBA "SVETI SAVA SRPSKI"

U OKVIRU manifestacije "Dučićev dan" u Muzeju Hercegovine otvorena je multimedijalna izložba "Sveti Sava Srpski", autora Andreja Vujnovića iz Istorijskog muzeja u Beogradu. Vujnović je rekao da je izložba o Svetom Savi bila muzeološki veoma zahtevna za realizaciju, zato što je predmeta vezanih za njegov život, a koji ulaze u kategoriju muzejske građe, relativno malo.

- Ovde se pokušalo sa onim s čim se raspolagalo. Da sa predmetima sa kojima je Sava bio u kontaktu a nisu baš muzeološkog karaktera, napravimo i dočaramo ambijent u kojem je on živio i stvarao i ukažemo na značaj njegovog dela - rekao je Vujinović.