IGRA JE POETIKA ŽIVOTA: Mari Šuinar, dobitnica priznanja Jovan Ćirilov

Jl. B.

03. 04. 2019. u 21:20

ИГРА ЈЕ ПОЕТИКА ЖИВОТА: Мари Шуинар, добитница признања Јован Ћирилов

Mari Šuinar Foto Ž. Knežević

Publika će imati priliku da vidi kolekciju minijatura izvučenih iz velikih komada ili koje je Šuinar sama igrala u proteklih 40 godina

NAGRADA "Jovan Ćirilov - za korak dalje", koja se dodeljuje u okviru Beogradskog festivala igre, pripala je kanadskoj umetnici Mari Šuinar za komad "Hijeronimus Boš: Vrt zemaljskih uživanja", koji je izvela njena montrealska trupa prošle godine u "Madlenijanumu".

- Dok sam stvarala nisam osećala izazov već uzbuđenje zbog mogućnosti otkrivanja svakog dela tog triptiha. Doživela sam to kao veliku avanturu. Koristila sam video vrlo malo, tek da bih publiku uvukla duboko u sliku - objašnjava Šuinar. - Još sam fascinirana igrom, ali pišem, slikam, pravim filmove i aplikacije. Uživam u svemu, a zadovoljstvo dolazi iz života. Igra je zapravo poetika života.

Pročitajte još - Ispunjena želja Jovana Ćirilova

Priznanje će umetnici, koja je prvi put u našoj prestonici, biti dodeljeno večeras u "Madlenijanumu" posle izvođenja predstave "Radikalna virtuoznost, sola i dueti". Publika će imati priliku da vidi kolekciju minijatura izvučenih iz velikih komada ili koje je Šuinar sama igrala u proteklih 40 godina.

VENECIJA

GOŠĆA Beograda Mari Šuinar se trenutno nalazi na čelu venecijanskog Bijenala igre:

- Provodim tri ili četiri meseca godišnje u Veneciji. Predstavlja mi veliko zadovoljstvo da otkrivam nove stvari, pružim priliku umetnicima da se predstave i ohrabrim ih. Već sam isticala da Bijenale nema koncept. Biram ono što mi se sviđa, što je novo i drugačije i upravo ono u čemu uživam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije