POVODOM Dana Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 3. aprila, u sredu je uručeno dvadeset godišnjih nagrada i priznanja, sumirani su rezultati iz prethodne godine i najavljen početak obnove Teatra "Bojan Stupica".

- Ja sam ovde gost, a gostima se ljudi raduju dva puta: kad dođu, pogotovo kad odu. Ljudski i glumački ću učiniti sve da drugu radost ne "priredim" ni pozorištu ni sebi - istakao je Nenad Jezdić, povodom dva priznanja JDP.

Za ulogu Kantora u "Kralju Betajnove" dobio je odlukom žirija (Nataša Ninković, Radovan Vujović i Miloš Krečković) nagradu iz Fonda "Branka i Mlađa Veselinović" za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP u prošloj godini, dok mu je za istu ulogu (kao i Astrova u predstavi "Ujka Vanja") pripalo i godišnje priznanje kuće.

PROČITAJTE JOŠ - Digital Day u JDP

Glumačke nagrade osvojili su i Boris Isaković (Gospodin R. u "Zašto je poludeo gospodin R."), a "Vrat od stakla" doneo je nagrade i Jelisaveti Sablić, Vesni Trivalić, Aniti Mančić i Draganu Mićanoviću za uloge u ovoj predstavi. Nagrađene su i glumačke kreacije Branislava Lečića i Bogdana Diklića u "Ujka Vanji", s rediteljskim potpisom Egona Savina.

Biljana Srbljanović, foto N.Fifić


Inače, za dramu "Vrat od stakla" nagrađena je autorka teksta Biljana Srbljanović, kao i reditelj Jagoš Marković. Nagrađen je i reditelj Bobo Jelčić ("Zašto je poludeo gospodin R."), za kompoziciju i poseban umetnički doprinos priznanje je dobila Anja Đorđević ("Kralj Betajnove", u postavci Milana Neškovića), dizajn plakata u četiri predstave Mirko Ilić, kolektivna godišnja nagrada otišla je u ruke autorskom timu i ansamblu predstave "Natan Mudri" (režija Jovana Tomić), dok je za lepotu govora priznanje "Dr Branivoj Đorđević" osvojio Marko Janketić ("Vrat od stakla"). Nagrade su dobili i dekorater Dejan Ranisavljević, tehničar maske Milica Mandoparić i nabavljač Božidar Furtula.

NenadJezdić, foto N.FifićBogdan Diklić,foto N.FifićVesna Trivalić,foto N,Fifić
Seka Sablić, Bogdan diklić, foto N.Fifić


Nenad Jezdić,Nikola Đurićko, foto N.Fifić

V. d. direktora Tamara Vučković, podsetila je da je između dva rođendana izvedeno pet premijera, da su u ansambl primili tri nova člana (Milicu Gojković, Joakima Tasića i Miodraga Dragičevića), ali da ih je, nažalost, i napustilo troje kolega - Radmila Andrić, Predrag Ejdus i Miodrag Radovanović Mrgud.

- Od juna do septembra u planu su radovi na infrastrukturi zgrade, dok su za Teatar "Bojan Stupica" završene administrativne pripreme, pa bi početak obnove mogao biti krajem ove, ili početkom sledeće godine - istakla je Vučkovićeva.Marko i MIša Janketić, foto N.Fifić

I BRANKA NA SCENI

GLUMCU Nenadu Jezdiću nagradu iz Fondacije sa njenim imenom i supruga Mlađe, predala je Branka Veselinović, vitalna i u svojoj 101. godini. Dobitniku je uručila i svoju "Knjigu o dobroti", a gostima se obratila rečima:

- Još mogu da pišem i dišem, volim i Bogu se molim! Danas sam veoma uzbuđena što sam u ovoj kući - rekla je Branka, poslednja među osnivačima JDP.
Branka Veselinović, foto N.Fifić
Vlasta Velisavljević,foto N.Fifić