Mića Vujičić dobitnik nagrade “Dušan Vasiljev“

R.Š.

sreda, 27. 03. 2019. u 18:28

Мића Вујичић добитник награде “Душан Васиљев“

Mića Vujičić,foto R.Šegrt

Dobitnik književne nagrade “Dušan Vasiljev“ koju dodeljuje Grad Kikinda, za 2018. godinu, je Mokrinčanin Mića Vujičić za roman “Unutrašnjost", u izdanju “Geopoetike”
Dobitnik književne nagrade “Dušan Vasiljev“ koju dodeljuje Grad Kikinda, za 2018. godinu, je Mokrinčanin Mića Vujičić za roman “Unutrašnjost", u izdanju “Geopoetike”. Kako je u sredu saopštio žiri u kojem su bili književnik i profesor Srđan Srdiće i književni kritičari Ivan Radosavljević i Dunja Ilić, odluka je doneta jednoglasno, a u konkurenicji je bilo 116 naslova, od kojih su u najužem izboru bili i roman "Krečenje" Žarka Radakovića (“Čarobna knjiga”) i zbirka eseja Vladimira Kopicla "Umetnost i propast" ( “Futura”). Mića Vujičić je najmlađi dobitnik ove nagrade, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a dodeljuje se za najbolju knjigu napisanu na srpskom jeziku tokom godine.


- Roman Miće Vujičića nalazi se na tragu pripovedačkog sveta koji je ovaj autor izgradio u prethodnim knjigama proze. Taj svet se konstantno nalazi na granici stvarnosti i fikcije i njegovi junaci ne prestaju da se pitaju o njegovom smislu, kog pokušavaju da dosegnu putem sećanja o različitih vidova rekonstrukcija.


Pored sećanja i načina na koji vreme prolazi, kao opštepoznatih i opsesivnih Vujičićevih tema, roman tematizuje istorijski moment nestanka socijalizma, kao i posledice ovog tektonskog dešavanja koje će s geografske mape izbrisati čitavu jdnu zemlju.


PROČITAJTE JOŠ: Svetislavu Basari nagrada "Dušan Vasiljev"


Posvećen tumačenju lokalnog kao sredine i lokalnog kao intimnog i porodičnog, Mića Bujičić deluje kao pravi baštinik tema i ideja svog slavnog prethodnika, Dušana Vasiljeva, onaj čije je delo izraz velikog stilističkog majstorstva, poetičke promišljenosti i obrazovanja, odlika koje svakom autoru garantuje sigurno mesto u budućnosti književnosti – saopštio je žiri.

Mića Vujičić,foto R.ŠegrtNagrada je ustanovljena radi promocije savremene književnosti i sećanja na velikog srpskog pesnika koji je rođen u Kikindi. Do sad su je dobili Zvonko Karanović, David Albahari, Svetislav Basara, Radoslav Petković, Milisav Savić, Gojko Tešić, Jovan Zivlak, Stevan Raičković, Jovica Aćin, Milorad Pavić, Ranko Risojević, Franja Petrinović, Drago Kekanović, Stevan Tontić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije