Ivo Andrić dobio ulicu u prestonici Gvatemale (Foto)

Tanjug

27. 03. 2019. u 11:15

Иво Андрић добио улицу у престоници Гватемале (Фото)

Foto MSP

Srpski pisac i diplomata Ivo Andrić dobio je ulicu u Gvatemala Sitiju, a ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić
Srpski pisac i diplomata Ivo Andrić dobio je ulicu u Gvatemala Sitiju, a ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je istakao da je taj gest znak iskrenog i višedecenijskog prijateljstva Gvatemale i Srbije i simbol poštovanja i priznanja za dela srpskog nobelovca.

Dačić je u svoje lično ime i u ime naroda Srbije zahvalio ministarki spoljnih poslova Gvatemale Sandri Polanko i rukovodstvu Gvatemala Sitija za imenovanje ulice po Ivi Andriću.

Kako je rekao, odluka gradskih vlasti Gvatemala Sitija iz 2017. godine doneta je u znak iskrenog i višedecenijskog prijateljstva Gvatemale i Srbije koji su, primetio je ministar, bazirani na međusobnom uvažavanju dva naroda i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države.

„Ovaj događaj je simbol poštovanja i priznanja za književna dela nobelovca i našeg uglednog pisca Ive Andrića, laureata ove prestižne nagrade za 1961. godinu“, rekao je Dačić.

PROČITAJTE JOŠ: DAČIĆ SA ŠEFICOM DIPLOMATIJE GVATEMALE: Politička saradnja dveju zemalja na visokom nivou

Podsetio je da je na inicijativu počasnog konzula Srbije u Gvatemali Marsela Arsu, Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda 2016. godine donela odluku o dodeljivanju naziva ulice u Beogradu po imenu gvatemalskog nobelovca Migela Anhela Asturijasa.

„Iskreno se nadam da će svečano imenovanje i formalno otvaranje ulice Migela Anhela Asturijasa u Beogradu biti realizovano prilikom predstojeće posete moje koleginice, ministarke spoljnih poslova Gvatemale Srbiji u junu ove godine“, rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije je istakao da je Andrić bio svetski priznati pisac, diplomata i intelektualac, koji je svoj život posvetio književnosti, ali i diplomatiji, kao i da se u mnoštvu literarnih bisera, po kojima je ostao upamćen, izdvajaju epohalna dela „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“ i „Prokleta avlija“.

U tim delima, naveo je Dačić, Andrić na maestralan način portretiše život u nekadašnjoj Bosni pod turskom vlašću.

„Kada je reč o njegovim diplomatskim dometima, valja pomenuti da je ostavio značajan pečat svojom predanom službom u poslanstvima i konzulatima ondašnje Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Gracu, Madridu, Berlinu, Briselu, Ženevi i drugim evropskim prestonicama”, kazao je ministar.

Dodao je da je imenovanje ulice Ive Andrića u Gvatemali još jedan znak da kulturne veze često leže u osnovi ukupnih odnosa dve zemlje i dva naroda, čineći ih snažnijim i neraskidivim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije