URUČENO PRIZNANJE NOVICA TADIĆ: Nagrađeni Živanović, Blanuša i Joksimović

Jl. B.

22. 03. 2019. u 20:52

УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ НОВИЦА ТАДИЋ: Награђени Живановић, Блануша и Јоксимовић

Laureati sa ministrom Vladanom Vukosavljevićem Foto Ministarstvo kulture

Diplome i plakete sa likom našeg pesnika uručio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević

LAUREATIMA nagrade "Novica Tadić", koja se od prošle godine dodeljuje autorima do 35 godina za neobjavljenu knjigu poezije, Branislavu Živanoviću, Jeleni Blanuši i Spasoju Joksimoviću u petak su uručena priznanja. Diplome i plakete sa likom našeg pesnika uručio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

- Ako bismo društvo posmatrali u organskom smislu, onda se na poeziju može gledati kao na vitalni hormon koji je teško uhvatljiv, ali daje životnu snagu i izdržaj za vrlo često mukotrpne istorijske, društvene, materijalne i svake druge okolnosti - kazao je Vukosavljević. - Pesništvo je sloboda, a poezija večito traganje pomoću slabih alata kao što su reči. Ipak, ona ljudima daje nadu, utehu, podseća na temeljnija pitanja, daje im optimizam, veru u život, ali i označava određene sumnje. Ponekad napori, poput ove nagrade mladim pesnicima, deluju uzaludno, ali negovanje pesništva je ulivanje betona u temelj postojanja i pojedinca, i društva, i države.

Stručna komisija, koju su činili Marko Avramović, Jana Aleksić, Milomir Gavrilović, Nikola Marinković i Dragan Hamović, razmatrala je 33 zbirke neobjavljenih pesama stvaralaca iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Nagrađeni rukopisi "Pesma galiota" Branislava Živanovića, "Sabrani strahovi" Jelene Blanuše i Municipium S Spasoja Joksimovića izdaće Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u novoj ediciji "Prisustva".

Novica Tadić, koji je preminuo 2011, ovenčan je brojnim nagradama, a za zbirku pesama "Neznan", koja je proglašena za najbolju knjigu u 2006. godini, dobio je prestižnu književnu nagradu "Meša Selimović".

PODRŠKA

SVEČANOSTI u Ministarstvu kulture prisustvovala je i Zorica Tadić, supruga Novice Tadića, kao i predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović, njegov zamenik Miloš Janković, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević, i direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije