URUČENO PRIZNANJE NOVICA TADIĆ: Nagrađeni Živanović, Blanuša i Joksimović

Jl. B.

22. 03. 2019. u 20:52

Diplome i plakete sa likom našeg pesnika uručio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević

УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ НОВИЦА ТАДИЋ: Награђени Живановић, Блануша и Јоксимовић

Laureati sa ministrom Vladanom Vukosavljevićem Foto Ministarstvo kulture

LAUREATIMA nagrade "Novica Tadić", koja se od prošle godine dodeljuje autorima do 35 godina za neobjavljenu knjigu poezije, Branislavu Živanoviću, Jeleni Blanuši i Spasoju Joksimoviću u petak su uručena priznanja. Diplome i plakete sa likom našeg pesnika uručio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

- Ako bismo društvo posmatrali u organskom smislu, onda se na poeziju može gledati kao na vitalni hormon koji je teško uhvatljiv, ali daje životnu snagu i izdržaj za vrlo često mukotrpne istorijske, društvene, materijalne i svake druge okolnosti - kazao je Vukosavljević. - Pesništvo je sloboda, a poezija večito traganje pomoću slabih alata kao što su reči. Ipak, ona ljudima daje nadu, utehu, podseća na temeljnija pitanja, daje im optimizam, veru u život, ali i označava određene sumnje. Ponekad napori, poput ove nagrade mladim pesnicima, deluju uzaludno, ali negovanje pesništva je ulivanje betona u temelj postojanja i pojedinca, i društva, i države.

Stručna komisija, koju su činili Marko Avramović, Jana Aleksić, Milomir Gavrilović, Nikola Marinković i Dragan Hamović, razmatrala je 33 zbirke neobjavljenih pesama stvaralaca iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Nagrađeni rukopisi "Pesma galiota" Branislava Živanovića, "Sabrani strahovi" Jelene Blanuše i Municipium S Spasoja Joksimovića izdaće Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u novoj ediciji "Prisustva".

Novica Tadić, koji je preminuo 2011, ovenčan je brojnim nagradama, a za zbirku pesama "Neznan", koja je proglašena za najbolju knjigu u 2006. godini, dobio je prestižnu književnu nagradu "Meša Selimović".

PODRŠKA

SVEČANOSTI u Ministarstvu kulture prisustvovala je i Zorica Tadić, supruga Novice Tadića, kao i predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović, njegov zamenik Miloš Janković, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević, i direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije