Pesnička zbirka "Strah od savršenstva" Slobodana Jovića i knjiga poezije "Pluskvamperfekta" Zorana Kostića dele nagradu Udruženja književnika Republike Srpske za 2018. godinu.


Pročitajte još:
Uručenje "Meše" u Narodnom pozorištu


Nagrada se sastoji iz novčanog dela u iznosu od 1.500 KM i povelje.

Predsednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je da je planirano da godišnja nagrada pobednicima bude uručena 6. aprila, kada bude održana i redovna skupština Udruženja.

Odluku o ovogodišnjim laureatima doneli su članovi žirija Sanja Macura, Jovanka Stojčinović Nikolić i Stevan Tontić.

Tontić, koji je i predsednik žirija, rekao je da su se ova dva naslova izdvojila od ukupno sedam, koliko ih je ušlo u uži izbor za nagradu.


Pročitajte još: Otrgnuto od zaborava: "Portalibris" reizdaje Svetolika Rankovića


- Slobodan Jović je u svom delu ostvario retko viđen sklad između tematsko-sadržinskih i formalno-jezičkih aspekata pesništva, rekao je Tontić.

Kada je reč o delu Zorana Kostića, Tontić je naveo da on pokazuje visoko umeće, pa i majstorstvo u oblikovanju vezanog stiha, sa značajnim udelom svežih jezičkih i versifikacijskih rešenja.

Nikolićeva je navela da je na konkurs bilo prijavljeno ukupno 15 dela, te izrazila zadovoljstvo što je bilo svih žanrova, kako poezije, tako i veoma kvalitetnih romana, eseja i zbirki pripovedaka.