NOVOSTI SAZNAJU: Srpski centar u srcu Londona

A. POPADIĆ

sreda, 13. 03. 2019. u 12:02

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Српски центар у срцу Лондона

Zgrada u Dering stritu, Foto "Gugl map"

Promocija naše kulture uskoro i u britanskoj prestonici. Novi prostor u nekadašnjem predstavništvu JAT-a

KULTURNI centar u Londonu biće otvoren do kraja godine, na ekskluzivnoj lokaciji u centru grada, saznaju "Novosti". Reč je o četvorospratnoj zgradi u Dering stritu, desetak metara od Oskford strita, jedne od najatraktivnijih ulica u Evropi, koju svakodnevno poseti na stotine hiljada ljudi.

Ova zgrada je nekada bila u vlasništvu kompanije JAT, a na pomenutoj adresi dugo godina je bilo njeno predstavništvo. Međutim, na ime duga nekadašnje avio-kompanije, zgrada je pripala Ministarstvu spoljnih poslova. Poslednji put ovo impozantno zdanje je korišćeno tokom Olimpijade u Londonu 2012. godine, kada je u Dering stritu bio smešten "Srpski paviljon", kao baza za promociju naše zemlje tokom Olimpijskih igara u Velikoj Britaniji. Nekoliko meseci kasnije priređene su dve-tri izložbe, a potom je zgrada zatvorena.

Ovaj prostor godinama je bio prazan i napušten i počeo je da propada, pa je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pre dve godine najavio njenu prodaju. U međuvremenu se od prodaje odustalo, jer je očigledno procenjeno da bi ovaj prostor u ekskluzivnoj zoni Londona mogao biti idealno mesto za promociju srpske kulture, za izložbe, gostovanja, predavanja...


PROČITAJTE JOŠ - ZONE SARADNIK U KONZULATU: Katarina Radivojević u našem diplomatskom predstavništvu u Njujorku


- Londonski kulturni centar predstavljaće prvi centar modernog tipa za promociju kreativnih industrija i inovativnosti Srbije i njenih građana - stoji u obrazloženje MSP o planovima za ovu godinu.

Kako saznajemo, za ovu namenu je iz budžeta MSP za ovu godinu obezbeđeno 100 miliona dinara, a u toku je rekonstrukcija ovog prostora.

Kulturni centar u Londonu biće treći po redu, posle Pariza i Pekinga, koji je otvoren u novembru prošle godine. Prema najavama, planirano je da centri srpske kulturne politike uskoro budu otvoreni i u Moskvi i u Berlinu.


IMPOZANTNA GRAĐEVINA

ZGRADA u Dering stritu izgrađena je sa javnim sadržajem u prizemlju i na prvom spratu, oko 1904. godine, prema projektu Trejdeva i Martina. Fasada je u fino tesanom kamenu, u stilu slobodne interpretacije gotičko-flamanskog stila sa elementima Arts end krafts. Fasadom dominiraju dva stuba sa kapitelima u obliku lisnih prepleta, na kojima počiva centralno postavljeni gotički luk.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

BRAVO!

08.04.2019. 16:29

Bravo za odluku! Nikog ne interesuje, slučajno ili namerno, da stalno pričamo kako su nas nepravedno bombardovali! Ali ako na ovaj način, u velikim i vaznim gradovima budemo imali naše centre i budemo nudili ozbiljni sadrzaj, onda se pored ili preko toga moze provuci i priča o nepravednosti, a mišlj nje o nama će se graditi na osnovu onog što radimo i pokqzujemo. Bravo za odluku, još jednom!

BRAVO!

08.04.2019. 17:07

Bravo za odlku!! Ako naši centri u velikim i vaznim gradovima budu imali ozbiljne aktivnosti i sadrzaje, to će biti izvanredan način da o nama počnu da razmišljau kao o dostojnom i vrlo sposobnom narodu. Samo ponavljanje da su nas nepravedno bombardovali ne donosi rezultatr. Propagandna mašinerija je svoj narod ubedila da su njihove "mirovne akcije" ispravne, i većina tako misli. Kad vide nešto više osim propagande, počeće da razmišljau glavo,,,