UMETNIK Ilija Šoškić i fotograf Tomislav Peternek poklonili su Muzeju savremene umetnosti u Beogradu svoja dela koja će naredne godine biti predstavljena na izložbi "Nove akvizicije".

Reč je o Šoškićevom radu "Ikar", iz 1989. godine, koji je u produkciji MSUB obnovljen za retrospektivu "Akcione forme" održanu od oktobra do decembra 2018. godine u MSUB-u i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

- Postoji više razloga kada se umetnik odluči na ovakav gest. Sve zavisi od okolnosti, mada u principu to ne radim. Slažem se da muzeji treba da otkupe rad, a u mom slučaju to je MSUB uradio ranije u tri navrata - kaže, za "Novosti", Šoškić, koji već decenijama živi i radi u Italiji, a trenutno je nastanjen u Splitu. - Ovaj rad sam obnovio s tehničarima Muzeja, dakle produkcija je Muzeja samog. A najvažnija okolnost je bila to što je Muzej maksimalno vrednovao moju izložbu, vrlo korektno i angažovano od strane kuratora Zorana Erića, direktora Muzeja i svih muzejskih službi. Osećao sam potrebu da uradim taj gest kao zahvalnost.

Vredan poklon stigao je i od Peterneka, koji je darovao čitavu seriju od 99 fotografija predstavljenih na retrospektivnoj izložbi u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".


PROČITAJTE JOŠ - Muzej najzad vraćen željnoj publici (FOTO/VIDEO)


- Jednu retrospektivu u "Cvijeti" sam imao na početku karijere, 1987, a drugu na kraju 2016. godine - podseća Peternek, u razgovoru za naš list. - Tu su sabrani svi radovi, od prvih koje sam napravio u Kragujevcu, preko naslovnih strana NIN-a i demonstracija 1968, do NATO bombardovanja Beograda. Ceo životni opus koji je vredan čuvanja. Tu su 74 analogne fotografije, a ostale su digitalne, jer je takva era.

Ilija Šoškić, Foto Bojana Janjić / MSUB

Za izložbu "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti", kojom je otvorena rekonstruisana zgrada Muzeja na Ušću 2017. godine, otkupljene su tri Peternekove reprezentativne fotografije, a prošle godine presek njegovog opusa upotpunilo je još pet radova.

- Meni se svidelo to što neko hoće da otkupi fotografije. Ako to čini, onda ih verovatno i čuva - kaže Peternek. - Kada sam shvatio koliko su radova otkupili, odlučio sam da na istom mestu ostane i cela kolekcija moje retrospektive.


BEZ LEGATA

TOKOM juna prošle godine bilo je reči o tome da će Peternek od jeseni svoju ogromnu zaostavštinu preseliti u Belu Crkvu, zahvaljujući inicijativi istoričara umetnosti Slavka Timotijevića, koji je objavio i jednu Peternekovu monografiju. Peternek kaže da je bilo pokušaja iz Bele Crkve i Ćuprije da se napravi legat, ali bez predloga iz Beograda:

- Čekam da se javi neko ko stvarno želi celokupnu arhivu, dokumentaciju, pozitive, negative, kamere i sve što postoji.