PREDSTAVA "Homo Faber" (po romanu švajcarskog pisca Maksa Friša, u režiji Ane Tomović) u četvrtak veče će premijerno biti izvedena na sceni "Mira Trailović" Ateljea 212.

Kako se navodi, "Homo Faber" je priča o Valteru Fabru i njegovom putovanjima na kojima sam junak problematizuje sopstveni identitet, individualnost, odgovornost spram svojih odluka, moral i političku poziciju u društvu. Glavni junak se suočava sa egzistencijalističkim krizama, problemom vere i životnim usudom koji je van njegove kontrole: ljubav prema jednoj ženi posle razlaza biva zamenjena krivicom i tragičnom greškom u ljubavi prema drugoj, mlađoj ženi. Valter Faber je junak koji se kroz niz životnih okolnosti suočava sa samim sobom i biva poražen sobom na samom kraju.

Pročitajte još - Posveta čaroliji života

Rediteljka Ana Tomović kazala je da je "Homo Faber" njen omiljeni roman i da je oduvek želela da ga vidi na sceni.

- Glavno pitanje koje zaokuplja junaka, pisca i sve nas je da li je sve na svetu slučajnost, ili je sve povezano i određuje našu sudbinu. Postavlja se i pitanje lične odgovornosti za sopstveni život. Ovo je lično traganje čoveka za izgubljenim delom sebe i sopstvene duše. Zatrpani smo banalnošću, konformizmom i konzumerizmom i tako smo izgubili kontakt sa dušom. Da li se celog života penjemo uz neke stepenice, a onda shvatimo da su naslonjene uz pogrešan zid - pita se Tomovićeva.

U predstavi igraju Svetozar Cvetković, Radmila Tomović, Jovana Stojiljković, Jelena Petrović i Stefan Bundalo. Scenograf je Ljubica Milanović, kostimograf Selena Orb, kompozitor Nevena Glušica, koreograf Maja Kalafatić, a snimatelj Dušan Grubin je i muzičar i izvođač u predstavi.

OD ROMANA DO FILMA

ROMAN "Homo Faber" prvi put je objavljen 1957. godine, a po istom romanu snimljen je i čuveni film "Vojadžer" u režiji Folkera Šlendorfa (1991). Dramaturškinja Tamara Baračkov opredelila se za fragmentarnu formu dramskog dela, uspevajući da stvori niz simboličkih slika kojima plete narativ.