U TAKMIČARSKOM programu "Srpski film" 47. Festa sinoć je premijerno prikazano dokumentarno-igrano ostvarenje "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali", reditelja i scenariste Gorana Radovanovića. Prve ovacije za ovaj svojevrstan omaž našem filmskom velikanu, kao i glumici Mileni Dravić, naš najnagrađivaniji dokumentarista u svetu dobio je u nedelju, posle novinarske projekcije filma. Radovanovićeva priča o montiranom političkom procesu protiv Makavejeva 5. juna 1971, posle specijalne projekcije filma "WR Misterije organizma" i njegovog velikog uspeha u Kanu, zasniva se na četiri autentične audio-trake. Njih je na ovoj društvenoj raspravi koja je bila politički dirigovana, tajno uspeo da snimi snimatelj Slobodan Matić, za potrebe producenta Makavejevog filma, novosadsku "Neoplantu". Matić je, 48 godina kasnije, vodič i sagovorik reditelju Radovanoviću kroz njegov film...

- Ove trake su istorijska vrednost jednog načina razmišljanja, a nisam imao želju da pravim neku političku priču. "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" pre svega istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, u kojoj su osuđivani filmovi. Iako formalno nikada nije zabranjen, film "WR Misterije organizma" bio je "bunkerisan" do 1988, a Makavejev je morao da emigrira - rekao je Radovanović predstavljajući svoj film na konferenciji za novinare.

PROČITAJTE I: Počast velikom Maku

U Srbiji ni danas, kako je istakao, nije pohvalno baviti se titoizmom i totalitarističkim karakterom tadašnje države i društva, jer mnogi imaju nostalgična i lepa sećanja na to vreme, u kojem smo bili korumpirani crvenim pasošima, putovanjima u Trst po farmerice, time što su Liz Tejlor i Ričard Barton ispijali viski na Brionima...

"ALEKSANDRA" U DVORANI kulturnog centra Beograda, u okviru programa "Fest predstavlja", večeras će premijerno biti prikazan film "Aleksandra" reditelja Saše Radojevića. Glavne junake u ovoj melodrami igraju Milutin Milošević, Tatjana Venčalovska, Jelena Šušnjar, Ljuma Penov.

- Za mene to nije bio lep period, bio sam svestan njegovog totalitarizma, i sve što se kasnije događalo u ovoj zemlji izašlo je iz tog šinjela, i iz istog ideološkog diskursa - klicanje vođi, stvaranje kulta ličnosti, partijsko zapošljavanje, korupcija, sve je to još tada postavljeno. Ništa nam ovde nije došlo s neba, mi baštinimo taj sistem - Srbija je, nažalost, podeljena na frakcije Osme sednice, komunisti su postali reformatori - demokrate, a mi smo deca tih roditelja, korumpiranih na ovaj ili onaj način. Ali, to nije fokus mog filma, iako neko može i tako da ga percipira, ja sam samo imao gotovo infantilnu želju da napravim priču o Makavejevu, čoveku koji je razbio sivilo socrealizma, koji je uneo svetlost i u našu filmsku umetnost i naše živote. Ovaj film je posveta njemu i glumici Mileni Dravić, koja se tu poslednji put pojavljuje pred kamerama. Žao mi je što ni ona ni Makavejev, nažalost, nisu dočekali njegovu premijeru - istakao je Radovanović.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Festa predstavljena je i monografija posvećena divi srpskog glumišta Mileni Dravić, pod nazivom "Milena Dravić ili ključ snova", o kojoj je govorila Anita Panić, koja je kao autor priredila knjigu. Monografija je objavljena pred prošlogodišnji Sajam knjiga u Beogradu, u izdanju Filmskog centra Srbije i "Službenog glasnika", i predstavlja omaž njenom životu i radu.


OVACIJE MIKIJU MANOJLOVIĆU

PRED publikom ovogodišnjeg Festa u "Kombank dvorani" poklonio se i glumac Predrag Miki Manojlović, koji igra glavnu ulogu u filmu "Brushalter" nemačkog reditelja Veita Helmera.

Za lik usamljenog mašinovođe Nurlana, koji putuje za Baku odnosno poslednji put pre penzionisanja kreće na avanturističko putovanje svog života - da pronađe vlasnicu brushaltera koji mu se okačio na voz, Manojlović je ispraćen ovacijama. Film je prikazan u Glavnom takmičarskom programu.