Književni kritičari biraju knjigu godine(13):Ime novog dobitnika prestižne nagrade i svi rezultati izjašnjavanja 59 članova Velikog žirija biće saopšteni u petak u podne na konferenciji za medije

u Vukovoj zadužbini.

DUŠAN STOJKOVIĆ (MLADENOVAC)

1. "SRCE KRUGA"

Risto Vasilevski ("Arka")

2. "VRVEŽNIK"

Ratko Marković Riđanin ("Logos")

3. "ODBRANA IZBORA"

Zoran M. Mandić (KZ "Borisav Stanković")

4. "A BRISEL SE DA PREHODATI LAKO"

Nenad Šaponja ("Sajnos")

5. "CRNjANSKI - BIOGRAfIJA JEDNOG OSEĆANjA"

Milo Lompar ("Pravoslavna reč")

R. Vasilevski oživljava, poprilično zapostavljenu u savremenom pesništvu, odu. Svaka njegova oda u malom je ponovljena zbirka: mali krug unutar velikog. Sa ranije objavljenim zbirkama, R. M. Riđanin tvori lirsku trojnicu promišljenog, maestralno ostvarenog, pesničkog projekta. U njima je naprosto pesnički eksplodirao. Z. M. Mandić je nesumnjivi poeta doctus, jedan od najboljih koje srpska poezija uopšte ima, ali, pritom, on ostaje u prikrajku i poeta ludens. Približio je prozu lirici toliko da su njegovi mini eseji istovremeno i pesme u prozi, a njegove "prave" pesme i mini eseji. Posle izvanserijske zbirke pesama "Izgledam, dakle nisam", N. Šaponja je objavio putopisnu knjigu koja se dnevničkim ali i romansijerskim svojim slojem, putopisu odupire.


Dušan Stojković

Knjiga M. Lompara nije samo biografija najznačajnijeg srpskog pisca, već se može čitati i kao roman. Niko kod nas nije pisao toliko, toliko dobro i tako samosvojno o Milošu Crnjanskom.

SLAĐANA ILIĆ (BEOGRAD)

1. "PISMA SA DVOSTRUKIM DNOM"

Milivoje Pavlović (Zavod za udžbenike)

2. "ANĐELI I RATNICI"

Petar Pijanović (Zavod za udžbenike)

3. "CRNjANSKI - BIOGRAfIJA JEDNOG OSEĆANjA"

Milo Lompar ("Pravoslavna reč")

4. "PARUSIJA, GLASOVI ISPOD PAPRATI"

Slavica Garonja ("Prometej")

5. "ARIJEL ANONIM"

Jana Aleksić (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka)

Polifoniju, pa i konfuziju, o složenom i veoma osetljivom pitanju jugoslovenske krize, faktografski, uz dragocene analize, komentare, stavove i zaključke rasvetljava knjiga M. Pavlovića. Ona je doprinos objektivnom sagledavanju naše savremene istorije, nastojanjem da pokaže svu štetu revizionizma, kao i njegove uzroke i ciljeve. Drugi predloženi autori u svojim delima, svako na svoj način, pokazuju značaj istorijske i kulturne tradicije. Određuju mesto, položaj i stvarni značaj pojedinih ličnosti unutar nje. Dužna pažnja i poštovanje ukazani su velikim ljudima, stubovima srpske kulture (Milošu Crnjanskom) i "malim" ljudima, stubovima srpske istorije (regrutu, đaku, kaplaru, trećepozivcu, hodaču, soluncu, bolničarkama, jasenovačkim žrtvama i njihovim porodicama...).


Slađana Ilić


I jedni i drugi svojevrsni su stradalnici. Navedene knjige opomena su da tako više ne bude, kao i svedočanstvo o tome koje sve jesu, i mogu ponovo biti, pošasti zaborava.

Pročitajte još - NAGRADA "MEŠA SELIMOVIĆ": Troje u finišu, neizvesno do kraja

NEMANjA VELjOVIĆ SUBROSA (BEOGRAD)

1. "DNEVNIK MELANHOLIJE"

Stanko Ž. Šajtinac

(GB "Žarko Zrenjanin")

2. "IZ SPISKOVA

PREĆUTANIH STVARI"

Borivoje Adašević ("Akademska knjiga")

3. "POSLEDNjA STANICA BEOGRAD"

Bojan Bosiljčić ("Dereta")

4. "DIVOTNICE"

Jelena Pilipović ("Akademska knjiga")

5. "KOCKARI I NOĆNE DAME"

Radivoje Stojković ("Partenon")

Knjiga S. Ž. Šajtinca zaslužuje čitalačku pažnju u onoj meri koju imaju, na primer, Tomas Man ili Bora Stanković. To je posebnost na horizontu srpske književnosti.

B. Adašević se novom knjigom može predstaviti srpskoj književnosti, bez ikakve skromnosti. Sada možemo govoriti o piscu koga naša književnost treba da prepozna, ne samo kao talentovanog pripovedača, već i kao vrednog učenika. Knjiga TV eseja B. Bosiljčića ne predstavlja samo pregled jednog vremena, pustošenje grada devedesetih godina, već svedoči opštem, mazohističkom uništenju čovekovog duha. J. Pilipović prikazuje sudbine ljudi, koji, tragajući kroz vreme kao oblik, i prostor kao pojam, prepoznaju sebe tek u nemogućnosti viđenja.

Nemanja Veljović

Pesničku knjigu D. Stojkovića vredi pročitati i na nju skrenuti pažnju. Ono što treba naglasiti jeste volja za novinom.

DRAGAN RADOVIĆ (LESKOVAC)

1. "PISMA SA DVOSTRUKIM DNOM"

Milivoje Pavlović (Zavod za udžbenike)

2. "BEŽANIJSKA KOSA"

Dragan Hamović (SKZ)

3. "ETIKA I ESTETIKA

KNjIŽEVNE REČI"

Dragana Bedov (Zadužbina "Nikolaj Timčenko")

4. "MUKA I MERAK"

Sava Dimitrijević (Festival književnosti Think Tank Town)

5. "U SENCI ČASNOG KRSTA"

Jeremija Lazarević ("Filip Višnjić")

Prepiska akademika D. Ćosića i V. Strugara bila je povod M. Pavloviću da ukaže na dragocenu filozofsko-istorijsku, književno-estetsku raskoš i društveno-političku pronicljivost velikana srpske proze i ideologije. Znalački urbani detalji svakidašnjice sa produbljenom refleksivnošću, čine poeziju D. Hamovića prijemčivom, modernom, mudrom i poletnom. Knjiga D. Bedov je studija o poetološkim nazorima književnog kritičara i filozofa Nikolaja Timčenka, koji je ostavio znamenit trag u srpskoj intelektualnoj misli. Knjiga S.

Dragan Radović

Dimitrijevića je topla, ljudska, nostalgična beleška o čaršiji koja nestaje, o sokacima koji se prazne, o duhu koji se gubi, o jeziku zavičaja koga se mlađe generacije stide.

J. Lazarević je redak savremeni pesnik koji se "drznuo" da kroz jezik poezije progovori o znamenitim filozofima.