FILM Miroslava Terzića "Šavovi", nastao na osnovu istinite priče žene koja sumnja da je njena beba, za koju joj je rečeno da je umrla po rođenju, zapravo oteta, imao je protekle nedelje uspešnu svetsku premijeru u selekciji "Panorama", na 69. Berlinalu. Dokaz za to su rasprodate sale na premijeri i repriznim projekcijama, ali i dve nagrade koje su već stigle na adresu ekipe "Šavova": Terzićeva drama prvo je dobila nagradu Europa Cinemas Label, kao najbolji evropski film u programu "Panorama", a juče je naš film osvojio i Drugu nagradu publike.

A sve je počelo ovacijama u punoj sali i aplauzima kojima je publika, po završetku premijernog prikazivanja, dočekala srpsku ekipu, predvođenu rediteljem Terzićem i glavnom glumicom Snežanom Bogdanović.

Pročitajte još: "Šavovi" najbolji evropski film!

- Utisci iz Berlina su predivni. Premijera "Šavova" je, po svemu, bila odlična, puna sala i publika koja odlično reaguje na film. Sve što jedan reditelj može da poželi. Gledaoci su me, u pozitivnom smislu, iznenadili jer su reagovali i na nekim neočekivanim delovima filma - ovako je, za "Novosti", iz Berlina, reditelj Miroslav Terzić sumirao prve utiske.

I novinari iz celog sveta, na veoma posećenoj konferenciji, u gotovo jednosatnom razgovoru sa ekipom "Šavova" (u kojoj su, osim Terzića i Bogdanovićeve, bili i Marko Baćović, Jelena Stojiljković, Pavle Čemerikić i producent Uliks Fehmiu) imali su mnogo pitanja.

- Bilo je dosta zanimljivih zapažanja. Interesovali su se za slučaj koji nam je poslužio kao osnova za film. Mnoge od njih je, po sopstvenom priznanju, uznemirila tema nestalih beba, bili su dirnuti filmom - kaže reditelj, koji je pre "Šavova" potpisao i hvaljeni triler "Ustanička ulica".

DETE FESTA VEOMA se radujem domaćoj premijeri, i to baš na ovom festivalu. Ja sam dete Festa, od tinejdžerskih godina bio sam njegov stalni posetilac, a jedno vreme sam čak i radio na Festu. Sada sam u prilici da moj film bude u selekciji, I to me veoma raduje, naročito jer se "Šavovi" nalaze među odličnom konkurencijom - kazao nam je Miroslav Terzić.

Odmah posle svetske premijere na Berlinalu, izašle su i prve kritike, koje su i više nego pohvalne. Ugledni portal Cineuropa je "Šavove" nazvao "najboljim srpskim filmom još od 'Krugova'", a atmosferu filma uporedio sa ostvarenjima velikog Romana Polanskog...

- Polanskog mnogo volim, i ako je neko video njegov trag u mom filmu, to je veliki kompliment. Uopšte, sve kritike i nastup u Berlinu premašili su sva naša očekivanja. Srećni smo i prezadovoljni ovakvim početkom filma.

Prema rečima reditelja, "Šavovi" bi se žanrovski najbolje mogli opisati kao "drama ispričana u triler maniru". Priča o nestalim bebama, koju tretira film, traje decenijama, nažalost, bez epiloga. Na naše pitanje šta je njemu bilo najvažnije u toj priči i koja je poruka filma, Terzić odgovara:

- Mi smo se, zapravo, bavili jednom intimnom pričom, majčinom potragom. Bila nam je želja da prikažemo jednu hrabru ženu koja se bori za istinu. Nismo se toliko bavili sistemom, ili mehanizmom samog zločina, koliko time šta takav zločin čini ljudima, porodicama i njihovim životima i posle mnogo godina.

Pročitajte još: Berlinale: Nagrada "Zlatni medved" za film "Sinonimi"Priča je inspirisana istinitom sudbinom jedne Drinke, koju je scenaristički uobličila Elma Tataragić. Po rečima Miroslava Terzića, od trenutka kada je napravio intervju sa Drinkom, znao je da će je na velikom platnu igrati baš Snežana Bogdanović.

- Jednostavno, ona je bila prvi i jedini izbor. Nisam se prevario, a to su potvrdile i pohvale kritičara. Ona je vrhunska glumica, a u "Šavovima" je napravila predivnu ulogu.

I dok nemačka i svetska publika već deli utiske o "Šavovima", domaći gledaoci će ovu dramu videti premijerno 1. marta (19.30, "Kombank dvorana"), na Festu.