Rada Đuričin: Dobrota da pobedi zlo

Ivan Lovrić

nedelja, 17. 02. 2019. u 08:28

Рада Ђуричин: Доброта да победи зло

Foto Tanjug

Nedelja prođe u znaku plemenitosti i ljubavi. O tome smo razgovarali sa Đuričin Radom, našom glumačkom gromadom, i članicom žirija "Novosti" za "Najplemenitiji podvig godine"

NEDELjA prođe u znaku plemenitosti i ljubavi. O tome smo razgovarali sa Đuričin Radom, našom glumačkom gromadom, i članicom žirija "Novosti" za "Najplemenitiji podvig godine".

* Da li plemenitosti i solidarnosti ima više nego što mislimo?

- Verujem da je najviše dobrih ljudi na svetu. Dugogodišnje pisanje vašeg lista o podvizima samo je jedna u nizu potvrda toga.

* Generalno gledano, ipak nam fali malo više ljudskosti?

- Svesna sam postojanja zla, ali i činjenice da zlo ne može uništiti lepotu, dobrotu i da nam ne može oduzeti ljubav i sreću.

* Kako se odupreti zlu?

- Ružnome i zlu, upravo se najbolje možemo odupreti primerima lepote i plemenitim sadržajima. Nama, koji se bavimo umetnošću, to treba da bude primarni zadatak. U tom nastojanju moramo se uvek moliti Bogu da nikog ne zamrzimo, jer to vodi u isključivost.


PROČITAJTE I:Rada Đuričin: Ljubav ne može umreti* Često vam je u mislima vaša omiljena pesnikinja Desanka Maksimović...

- Ona bi govorila: "Danas mnoge prijatelje ne bih imala da nisam umela da zaboravim primedbe na račun mene i moje poezije." Meni to lično mnogo pomogne da bolje razumem razne postupke i reči, i da češće praštam.

* U kojim predstavama vas možemo gledati?

- Imam, bogu hvala, više predstava na repertoaru beogradskih pozorišta. Prošle godine bile su čak i dve premijere: "Šuplji kamen" i "Mala crna haljina". Obe predstave su na radost i glumaca i publike.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju, mimo vaše profesije?

- I protekle nedelje iskoristila sam slobodno vreme da odem na Dunav. Ništa me ne može učiniti spokojnijom, opuštenijom, od tog susreta sa "gospodinom Dunavom", kako je Vasko Popa naslovio jednu svoju pesmu. Kao da Dunav odnese nekud sve brige i napetosti i useli tako potreban mir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije