U VREMENU NASUKANIH KITOVA: Izložba Nemanje Mate Đorđevića u Galeriji 73

M. KRALj

četvrtak, 14. 02. 2019. u 10:28

У ВРЕМЕНУ НАСУКАНИХ КИТОВА: Изложба Немање Мате Ђорђевића у Галерији 73

Nemanja Mate Đorđević Foto Z. Jovanović

Posle četiri godine beogradska izložba slikara Nemanje Mate Đorđevića u Galeriji "73". Sve postaje, pre ili kasnije, ruina onoga što društvo smatra životom, kaže autor

TRNOVITO je slikati, doduše trnovito je i raditi, smatra jedan od najaktivnijih mlađih slikara na našoj likovnoj sceni Nemanja Mate Đorđević, čiji će plodovi dvogodišnjeg trnovitog rada i slikanja biti predstavljeni večeras od 19 časova u Galeriji "73" na Banovom brdu, na izložbi "Katabasis". Postavka koju čine pretežno velika platna, kolaži i crteži, discipline za koje umetnik kaže da ga "dragoceno uništavaju", potom ide na malu turneju.

Izložba prvo putuje za Sombor, gde će biti prikazana u galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić", potom odlazi u Pančevo, u Galeriju "Milorad Bata Mihajlović", a onda sledi velika završnica u beogradskoj Kući legata, gde će biti izložen širi izbor iz dosadašnjeg opusa ovog stvaraoca, sa priznanjima i van granica Srbije.


PROČITAJTE JOŠ - Nemanja Mate Đorđević: Zlo našeg vremena

Rođen u Beogradu 1983. godine, Mate od pre pet godina dela na relaciji Beograd - Pariz. Dobitnik je domaćih i internacionalnih nagrada, a jedini je sa ovih prostora koga je tri puta nagradila Francuska akademija - za crtež, slikarstvo i jednogodišnjim rezidencijalnim programom. Za ovog autora su slike koje će se sada naći pred publikom - kao deca:

- Ili ja bar gajim zabludu da jesu, upravo stoga što se valjaju, kikoću, klibere, padaju, skaču, dostojno nose nevinost i suptilnost, do kojih mi je stalo sve više, što sam stariji - otkriva umetnik.

Ipak, domaća publika Đorđevića prepoznaje kao autora kome su bliske teme vezane za apokaliptične vizije svakodnevice i budućnosti:

- Živimo u vremenu u kom nam se pušta krv na sve strane, kao nasukanim kitovima - dodaje slikar. - Ovo je epoha podliva. Apsolutno. Sa druge strane, ove moje slike su pod otokom uzidane u svoju nišu. Samim tim su bespovratno bolnije, jer se rade pod tim i takvim otocima i okolnostima. Sve postaje, pre ili kasnije, ruina onoga što društvo smatra životom.

Reč je o prvoj samostalnoj izložbi ovog autora na teritoriji Beograda, posle četri godine, pa dodaje da je "malo, ali samo malo, ponosan" da je "živ, zdrav i radan". U Galeriji "73" biće do 26. februara.

SVAKO GAJI MALOG TIRANINA

IME izložbe "Katabasis" je, u šali kaže Đorđević, prilepljeno kao čiodom, mada može da aludira na mitski svet:

- Ne pretendujem da budem pametan, to je jednostavno, podzemni svet, koji se gaji pod nečijim kolenima, a pošto svako gaji malog tiranina u sebi, meni je bilo prikladno da to i takvo mišljenje iznesem na videlo u obliku ovih radova - kaže Nemanja Mate Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije