Ljudski lik kao izazov

D. Matović

12. 02. 2019. u 15:44

Људски лик као изазов

Foto Dž. Bekers

Izložba iz ciklusa "Gluvoća" Marka Kusmuka u Nemačkoj

U OKVIRU manifestacije "Rudganga" u Lajpcigu, na kojoj se predstavljaju istaknuti umetnici iz celog sveta, slikar Marko Kusmuk samostalno izlaže. Na izložbi u Internacionalnom umetničkom centru "Spineraj" Kusmuk je izložio pet ulja na platnu i deset crteža iz ciklusa "Gluvoća". Među njima je rad koji je dobio prvu nagradu za crtež Fondacije Vladimira Veličkovića.

- Radovima iz ciklusa "Gluvoća" hteo sam da prikažem problem komunikacije - objašnjava Kusmuk. - Zato je uvo motiv na mojim slikama. Uvećano, smanjeno, obojeno. Ali povod nije isključivo simbolički. Uvo u sebi ima nešto artističko.

Pročitajte još - Marko Kusmuk: Bogati smo talentom

Kompleks stare fabrike pamuka "Spineraj", površine deset hektara, preuređen je u 20 galerija, umetničkih organizacija, rezidens programa i nekoliko ateljea. U tom ambijentu umetnici iz različititih krajeva sveta stvaraju i prezentuju svoj rad.

- Nemačka ima jak sistem u okviru koga funkcioniše vizuelna umetnost, te je pozicija umetnika dosta bolja nego što je kod nas - smatra Kusmuk. - Izuzetno sam zadovoljan reakcijom posetilaca, kustosa i galerista. Nemci imaju filter i ne prihvataju lako nešto što Zapad plasira kao trend. Vrednuje se isključivo kvalitet, i na njemu se insistira. Izuzetno se ceni dobro poznavanje klasične tehnike i tehnologije materijala, na čemu i sam insistiram. Sfera Kusmukovog interesovanja je figurativno slikarstvo:

- Ljudski lik je najkompleksniji oblik koji postoji, i svojom formom, bojom, materijalizacijom i proporcijama veliki je izazov za umetnika. Kada ga dobro savladamo, naš izazov se menja. Cilj nije samo istinski preneti ono što vidimo, već menjati viđeno i tako graditi svoj rukopis.


NAGRADA

VEOMA me je obradovala prva nagrada za crtež Fondacije Vladimira Veličkovića - kaže Kusmuk. - Sigurno će me u narednom periodu zadržati na crtežima. Veličković je akademik Francuske, Makedonije i Srbije, jedan od najvećih umetnika na našim prostorima i zato mi je ovo priznanje veoma drago.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije