UGLEDNO priznanje, "Vukova nagrada", koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, uručeno je u utorak, po 55. put, u Predsedništvu Republike Srbije.

- Ovo nije nagrada koja se dodeljuje za trenutno nadahnuće i momenat inspiracije, već potvrda kontinuiteta i vrednosti - rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je primetio da dosadašnje dobitnike povezuje smelost.

Ovogodišnji dobitnici "Izuzetne Vukove nagrade" su književnik Pero Zubac, Mitrovačka gimnazija (Sremska Mitrovica) i Poljoprivredna škola sa Domom učenika "Sonja Marinković" (Požarevac).

- Svi mi smo, uveren sam, radili koliko smo mogli i koliko smo umeli da bar zrnom zlata ili odsjajem srebra doprinesemo narodnoj riznici. Ovo visoko i dragoceno priznanje, nadam se, prihvatamo kao podstrek da istrajemo, koliko možemo i koliko budemo umeli, u traganju za smislom stvaranja - kazao je u ime nagrađenih Pero Zubac i podsetio na važnost reči Vuka Karadžića da "sve što činiš učiniš u korist i slavu svog naroda".

Pročitajte još - Nagrada Vukove zadužbine Mihailu Đokoviću Tikalu

"Vukovu nagradu" za 2018. dobili su pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac, filmski znalac Božidar Zečević, mecena kulture Milutin Ignjatović, muzički umetnik Smiljka Isaković, vajar i slikar Leposava Milošević Sibinović, vajar, slikar i grafički dizajner Mirko Mrkić Ostroški.

Foto: I. Marinković

- Poneti "Vukovu nagradu" je velika čast i obaveza. U ovim godinama, posle nekoliko priznanja, mogu samo reći da je ovo kruna mog stvaralaštva - kaže, za "Novosti", Ostroški.


Mirko Mrkić Ostroški Foto: I. Marinković

Ovo priznanje, koje se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture, takođe je pripalo dramskom piscu i reditelju Bratislavu Petkoviću, profesoru književnosti na Filološkom fakultetu Bošku Suvajdžiću, Narodnoj biblioteci "Resavska škola" iz Despotovca i "Politikinom zabavniku".

MINUT ĆUTANjA ZA MOMU

CEREMONIJA je počela "Himnom Vuku" Stevana Stojanovića Mokranjca i minutom ćutanja kojim je odata pošta nedavno preminulom slikaru Momčilu Momi Antonoviću, koji je bio u žiriju za dodelu nagrade. Skupu u Predsedništvu prisustvovali su, između ostalih, ministri Branislav Nedimović, Zoran Đorđević i Goran Trivan, kao i Ivan Karl, Ivana Vujić, Miloš Šobajić, Jadranka Jovanović, Bora Dugić...

Foto: I. Marinković