VEOMA sam se ražalostio kada sam čuo za Dušanovu smrt. Primi moje saučešće, Bojana. On će živeti večno, a bio je tako jedinstvena i mila osoba.

Ovim rečima se trostruki oskarovac, veliki Frensis Ford Kopola, oprostio od našeg reditelja Dušana Makavejeva u telegramu saučešća upućenom njegovoj udovici,koji je juče pročitan na komemoraciji u Jugoslovenskoj kinoteci. To je bio tek jedan od mnogobrojnih telegrama pristiglih iz svih delova sveta, koji svedoče o svetskom renomeu i značaju stvaralaštva Makavejeva.

- Poslednje zbogom, Dušane. Želim da i na nebesima budeš uzbunjivač - poručio je još

Pročitajte još - Počast velikom Maku

jedan velikan svetskog filma, meksički oskarovac Alfonso Kuaron.

O velikom Maku, u Kinoteci su govorili njegovi prijatelji, saradnici, poštovaoci...

- Ovaj kamen sa uklesanim potpisom Ingmara Bergmana, Mak je doneo u Beograd nakon što je osnovana Evropska filmska akademija. Pored svega onoga što je bio i što će predstavljati, Makavejev je sa Benom Kingslijem i Ištvanom Sabom počasni član Borda EFA - kazao je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Foto Z. Jovanović

U svečanoj sali Kinoteke, koja će od 23. februara poneti ime "Makavejev", od reditelja su se oprostili Zdravko Šotra, Branka Petrić, Branko Cvejić, Rada Đuričin, Darko Bajić, Eva Ras, Mileta Prodanović, Milutin Petrović, Radoslav Zelenović...

- Dugo vremena se naš film raspoznavao po Makavejevu, građaninu sveta. Njegovi igrani filmovi postali su deo svetske filmske baštine i deo svih važnijih filmskih arhiva - kazao je reditelj i istoričar filma Božidar Zečević.

Foto Z. Jovanović

- Film "Čovek nije tica" gledao sam u Los Anđelesu na nekoj retrospektivi njegovih ostvarenja. Publika je bila zbunjena - poručio je Slobodan Šijan u pismu koje je pročitao Svetozar Cvetković. - Taj film je izgledao izvanredno, kao da je čitav moderan srpski film izašao iz njega. I Žikine pevaljke, i srbijansko blato, i Sašini Cigani, i Žilnikov angažman. U njemu je bilo i nešto što je samo Makovo - slavljenje života, biologije, ljubavi, nagona za samoodržanje i smisla i funkcionisanja najveće utopije sveta - komunizma. Mak je najznačajniji komunistički reditelj druge polovine 20. veka. Mak je car Dušan srpskog i jugoslovenskog filma - napisao je Šijan.

Foto Z. Jovanović

Cvetković, koji je više puta sarađivao sa Makom, rekao je da se od njega moglo očekivati još toliko genijalnih stvari koje ne bismo razumeli, ali kojima bi budućnost morala da se divi:

- Mak je bio slika materijalne skromnosti, a duhovnog bogatstva. Imao je Bojanu, Žilnika, Pegu, Rašu Popova, Bertolučija, Vendersa, Evu, Milenu, Gagu, Anitu... Imao je svetlost koja je i mene, međ ovih par imena, ni sam ne znam kojom suludom srećom, obasjala i od nje živim.

Pročitajte još - Bogatstvo su tragovi divnih ljudi

PORUKE

Saučešće su putem telegrama porodici uputili i svetski poznati dokumentarista, a Dušanov student, Džošua Openhajmer, zatim Loren Mortimer, Milčo Mančevski, Slovenski filmski centar "Vertigo", Karpo Godina, Hrvatski filmski savez, profesor sa Harvarda Alfred Kuzeti, gde je naš reditelj tokom 1996. i 1997. držao predavanja, kao i Marion Doring, direktorka Evropske filmske akademije, čiji je Makavejev bio jedan od osnivača.

Foto Z. Jovanović


Pročitajte još - Humana ideja se negde krije

VIM VENDERS: ZAUVEK ĆU GA PAMTITI

VEST da je Dušan preminuo pogodila me je kao udarac čekićem. Čovek takve vitalnosti imaginacije, tako mladog duha. Uvek ću čuvati uspomene na Dušana i one u vezi sa Evropskom filmskom akademijom i sa Umetničkom školom u Hamburgu kada je nedelju dana boravio kod nas. Zauvek će ostati jedan od velikih majstora filma, a njegov osmeh urezan je u srcima svih nas - poručio je Vim Venders u telegramu.

Foto Z. Jovanović