KOMEMORACIJA MOMČILU MOMI ANTONOVIĆU: Bio je zaljubljenik u svoj narod

M. A. K.

28. 01. 2019. u 20:23

КОМЕМОРАЦИЈА МОМЧИЛУ МОМИ АНТОНОВИЋУ: Био је заљубљеник у свој народ

Ajdačić, Milovanović, Bratislav i Mihailo Petković, Foto P. Milošević

Komemoracija Momčilu Momi Antonoviću (1938-2019) u Atrijumu Narodnog muzeja

ISTORIJA će Momčila Momu Anonovića (1938--2019) pamtiti kao autentičnog umetnika koji nije pristajao na trendove i mode, a onima koji su ga poznavali ostaće u sećanju kao gospodin zaraznog optimizma, plemenit, brižan, odgovoran, čovek dobar i drag. Ovo je u ponedeljak naglasio istoričar umetnosti Dušan Milovanović, na komemoraciji u Atrijumu Narodnog muzeja, na kojoj su se prijatelji, poštovaoci, bivši studenti i kolege oprostili od slikara, ilustratora, pesnika i profesora, preminulog prošle srede.

- Govorio je da čitavog života slika jednu sliku, i da je još nije završio, a naslikao ih je mnogo i razasuo ovom našom planetom, na sve strane - istakao je Milovanović. - Pripadao je onoj manjoj plemenitoj grupi stvaralaca koje sam imenovao kao otadžbinske slikare, a među njima, mesto mu je davno utvrđeno pri samom vrhu... Oni su čuvari vatre, prenosioci energija, s kolena na koleno. Bio je zaljubljenik u svoje, u naše, u veliku kulturu svog srpskog naroda, svoj Kruševac, Kraljevo, Beograd... Srbiju celu, i iz baštine naroda svog crpeo energiju za monumentalni opus.

PROČITAJTE JOŠ - Odlazak slikarskog lava - Momčila Mome Antonovića

O Antonoviću kao pedagogu, govorio je njegov nekadašnji student Mihailo Petković, a druženja sa plemenitim Momom, velikim zanatlijom, u svojoj poslastičarnici, gde su često pili kafu pre nego što bi se slikar zaputio u svoj atelje ("sigurnu kuću", kako ga je zvao), evocirao je bivši ministar kulture Bratislav Petković. Prema rečima Živorada Ajdačića, u KPZ Srbije razmišljaju da ubuduće jedna nagrada ponese njegovo ime. Momčilo Moma Antonović sahranjen je u ponedeljak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.


HILANDARSKA ZVONA

I HILANDAROM su u ponedeljak zajecala zvona, kao poslednji pozdrav onome koji je krenuo lestvicama Jakovljevim, otkrio je Milovanović, napominjući kako su svi monasi ove svetogorske svetinje zavoleli Momu. Na sahrani, na Novom groblju, od Antonovića su se oprostili Dimitrije Pecić, dekan FLU, Olivera Vukotić, kustos Galerije ULUS, i vajar Balša Rajčević. Komemoracija na Fakultetu likovnih umetnosti biće održana u petak, u 11 časova.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije