Gujon primio nagradu Povelja Prosvjete

Jl. B.

25. 01. 2019. u 20:52

Ovogodišnji dobitnici nagrade koja se dodeljuje istaknutim pojedincima za službu srpskom narodu su humanitarac Arno Gujon i glumica i profesor Biljana Đurović

Гујон примио награду Повеља Просвјете

Foto: V. Danilov

PRIZNANjE "Povelja Prosvjete" uručeno je u petak laureatima u prostorijama beogradskog ogranka Srpskog prosvetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta". Ovogodišnji dobitnici nagrade koja se dodeljuje istaknutim pojedincima za službu srpskom narodu su humanitarac Arno Gujon i glumica i profesor Biljana Đurović.

- Ova nagrada mnogo znači kako meni, tako i volonterima, donatorima i svim ljudima dobre volje koji organizaciju "Solidarnost za Kosovo" prate i podržavaju već 14 godina - rekao je Gujon. - Zaista mi je drago što sam dobio zahvalnicu od jednog uglednog udruženja, koje je osnovano pre 117 godina. To je zadivljujuće ne samo za srpska nego i za francuska udruženja i može da služi za primer svima nama, jer jedino kroz kontinuitet možemo stvarno da delujemo i utičemo na dešavanja u našem društvu.

Gujon je podsetio da je u vreme osnivanja "Prosvjete" tadašnja Bosna i Hercegovina bila okupirana, te da su njeni ciljevi bili očuvanje tradicije, kulture, jezika i pisma srpskog naroda.

- Više od veka kasnije ti ciljevi su i dalje isti, iako nema više okupatora. Tako je zato što je pred nama jedan još mnogo veći protivnik: unutrašnji neprijatelj zbog kojeg su kultura i tradicija potisnute na marginu našeg društva i javnosti. Zato je veoma važno da se i sada borimo za očuvanje svih tih vrednosti, što nije lako. To iziskuje veliku hrabrost i posvećenost, te mi je još veća čast što sam se našao u društvu plemenitih ljudi koji nose sve te vrednosti u srcu i koji se bore, ne samo za sebe, nego za celo društvo - kazao je Gujon.Predsednik beogradskog odbora Milimir Mučibabić, koji je uručio povelje laureatima, podsetio je da je "Prosvjeta" osnovana u Sarajevu sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta u BiH, a da danas na prostorima svih srpskih zemalja postoji i uspešno radi veliki broj odbora tog društva.

- Tradicionalno, povodom Svetog Save organizujemo dodelu "Povelje Prosvjete". Ono što ujedinjuje dobitnike našeg priznanja jeste to da baštine upravo ovu specifičnu formu srpskog prosvetiteljstva - zaključio je Mučibabić.


UGLEDNI GOSTI

DOGAĐAJU organizovanom na trinaestom spratu "Palate Beograd" prisustvovali su, između ostalih, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsednik kancelarije "Prosvjete" iz Beča Srđan Mijalković, kao i potpredsednik ovdašnje kancelarije Miloš Ković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Милвас

25.01.2019. 23:54

Када би смо поштовали и ценили сами себе колико нас поштује и цени Арно Гујон где би нам био крај. Од Арчибалда Рајса и Гујона имамо много тога научити.