Devet decenija najpoznatijeg strip novinara

Marina MIRKOVIĆ

petak, 25. 01. 2019. u 23:07

Девет деценија најпознатијег стрип новинара
Avanture večno mladog belgijskog novinara Tintina, jedan su od najprevođenijih i najprodavanijih strip serijala svih vremena

AVANTURE večno mladog (premda od pre dve nedelje devedesetogodišnjeg) belgijskog novinara Tintina, jedan su od najprevođenijih i najprodavanijih strip serijala svih vremena, čiji je autor Žorž Remi Erže u devetu umetnost uveo stil poznat kao “čista (jasna) linija”. Otkako je Erže prvi put nacrtao čuperak junaka, koji se tog 10. januara 1929. premijerno pojavio na stranicama dečjeg priloga belgijskog katoličkog časopisa, Tintin ne prestaje da oduševljava čitaoce širom sveta - pa i kod nas, gde se sa nestrpljenjem iščekuje ponovni susret sa njim. A dočekaćemo ga vrlo uskoro, zahvaljujući izdavačkoj kući “Darkvud”, koja namerava da u naredne dve godine objavi celokupan opus “Pustolovina Tintina” u osam integralnih knjiga - a prve dve se očekuju u knjižarama već tokom februara.

- Tintin je jedan od najprepoznatljivijih i najvoljenijih evropskih strip junaka svih vremena, a njegov tvorac Erže - među 10 najprevođenijih autora sa francuskog govornog područja, bez obzira na žanr, a kada je u pitanju strip - drugi najprevođeniji, odmah iza Renea Gosinija - navodi Dejan Savić, urednik u ovoj izdavačkoj kući. - Pripovedanje Eržea uvek je oslikavalo geopolitički i istorijski kontekst u kom su se avanture odvijale, a osim kao najistaknutiji predstavnik crtačke škole “jasnih linija”, isticao se i po tome što je svaki album marljivo pripremao i istraživao zemlje u kojima će se radnja odvijati, putujući i praveći beleške, te slike pejzaža. Erže je dobitnik brojnih priznanja, poput Ajznerove nagrade, kao i Light of Truth nagrade koju dodeljuje dalaj-lama za promovisanje kulture Tibeta, oslikane u albumu “Tintin na Tibetu”.

PROČITAJTE JOŠ - MATIJINI BISERI: Bećković o knjizi "Sto srpskih portreta" u Subotici

Čitaoci u Jugoslaviji imali su prilike da čitaju o avanturama Tintina na stranicama “Politikinog zabavnika” ali i “Eks almanaha”, podseća Savić, te dodaje: - Kada je reč o albumskim/integralnim izdanjima, zanimljivo je da je Tintin gotovo “uklet” na ovim prostorima - od kraja osamdesetih tri različita izdavača sa prostora nekadašnje Jugoslavije započinjala su objavljivanje knjiga o Tintinu. Ipak, “Darkvud” je odlučan u nameri da ovog kultnog junaka francusko-belgijske škole stripa objavi u celosti, kako i dolikuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije