Sto mojih portreta zavelo Subotičane

J. L.

22. 01. 2019. u 22:22

Сто мојих портрета завело Суботичане

Foto G. Todorov

Dvorana SKC "Sveti Sava" u Subotici bila je tesna za sve koji su želeli da prisustvuju promociji knjige Matije Bećkovića
DVORANA SKC "Sveti Sava" u Subotici bila je tesna za sve koji su želeli da prisustvuju promociji knjige Matije Bećkovića "Sto mojih portreta", u izdanju Kompanije "Novosti".

Oko dve stotine Subotičana svih generacija netremice je slušalo pesničke portrete.

- Svaku svoju knjigu sam predstavio u ovom Srpskom kulturnom centru. Ovo je jedan od najlepših kulturnih centara koji postoje i Svetosavska nedelja koja se upravo održava je tradicionalna svečanost na kojoj poezija ima svoje mesto - pun utisaka kaže Bećković. - Rođen sam u Senti, majka mi je iz Kanjiže, a moji prijatelji Stevan Raičković i Duško Radović bili su u Subotici u vreme kada sam ja bio u Senti. I njihovi portreti i moji doživljaji su u ovoj knjizi.

Pored velikana koji su ponikli na severu Bačke, ljubitelji pisane reči slušali su i o Vasku Popi, Miodragu Pavloviću...

PROČITAJTE JOŠ - DOBROTVORNO POETSKO VEČE: Lekovita Matijina poezija (FOTO)

- Da ne bih pisao svoje memoare, ja sam opisao svoje prijatelje, najupečatljivije događaje iz života. Usmena zaostavština koja obično odlazi sa ljudima ostaje nezapisana, i na taj način sam se oduživao ljudima sa kojima sam proveo život i sa kojima nisam prestajao da se družim i posle njihovog odlaska na onaj svet - poručio je Matija. - Ono što pamtimo je ono što je najsvetije. To opet ima neke svoje zakone, nešto nam je bilo važno, a toga nismo ni bili svesni kada nam se desilo. Ne znam po kom kriterijumu ljudska svest izdvoji nešto da se u nju upečati, zaboravite velike događaje, a zapamtite neku reč ili pogled ili neku obrvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije