Hvala ti, čika Mrgude (Foto)

V. STRUGAR - J. BANjANIN

22. 01. 2019. u 15:05

Хвала ти, чика Мргуде (Фото)

Tužna povorka na Novom groblju Foto Z. Jovanović

U JDP su se kolege i prijatelji oprostili od glumca Miodraga Radovanovića. Glas mu je bio jasan, dikcija savršena - rekla Petrićeva

BIO je veliki glumac ispred svog vremena, moderan, tačan, ležeran. Upoznao sam ga kao mali dečak, a imao sam sreću da igram i u njegovom poslednjem filmu. Mogu samo da kažem, hvala čika Mrgude - ovim rečima oprostio se u utorak na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom od starijeg kolege Miodraga Radovanovića (1929 - 2019), video-porukom, Slavko Štimac, sećajući se njihovog prvog susreta u poznatom filmu Branka Bauera "Salaš u Malom Ritu".

PROČITAJTE JOŠ - “ŠICER ZA SVA VREMENA“: Preminuo glumac Miodrag Radovanović - Mrgud

O izuzetnom profesionalcu sa jedinstvenim osmehom (uprkos nadimku) govorila je Tamara Vučković,

v. d. direktora JDP, podsećajući da je u njoj ostvario više od sto uloga. Posle odlaska u penziju (1994) igrao je u predstavama "Mletački trgovac", "Skakavci" i "Tako je moralo biti". Poslednji put u JDP poklonio se publici 27. marta prošle godine.

- Bio si pun energije, ništa u tvojoj pojavi nije nagoveštavalo odlazak - toplo, obraćajući se preminulom kolegi, rekla je Branka Petrić. - Negde drugde već sam izlazak na pozornicu zaslužio bi aplauz, jer igrao si i u svojoj 89. godini. Glas ti je bio jasan, oko sveže, dikcija savršena.

Poznata glumica istakla je i da je Radovanović "spasao mnoge predstave uskačući u njih":

- Danas si znao da budeš general, sutra običan vojnik - ali vrhunski. Sećam se kako si u predstavi "Tramvaj zvani želja" igrao lik koji je Karlu Maldenu doneo nagradu Oskar. Ne bih mogla da kažem ko je bio bolji - istakla je Branka Petrić.

PROČITAJTE JOŠ - Miodrag Radovanović: Šicer za sva vremena!

Irfan Mensur osvrnuo se na njihovo druženje i jednu dirljivu posvetu, na knjizi koju mu je poklonio: "Irfanu, za moje srećne dane s njim. Mrša"

- Nedostajaće mi onaj trenutak kad završimo "Mletačkog trgovca" i rastanemo se uz čašu pića. Ti popiješ pelinkovac, a onda pokupiš stvari i kreneš kući - kazao je Mensur.

O Mrgudu je govorio i Slobodan Beštić:

- Tokom priprema "Buđenja proleća" pokazivali smo neku mladalačku aroganciju, a Mrgud je gledao zadivljeno sve naše treninge i vežbe, s dečačkim optimizmom i glumačkom radošću. Tek kad sam s njim govorio o "Tarelkinovoj smrti", shvatio sam da postoji savremeni, živi glumac, koji je prošao kroz sve žanrove i fizički teatar pre nas. Bio je smiren, vedar, gospodski opušten.MALO KOLEGA ODALO POČAST

U ALEJI zaslužnih građana na Novom groblju, u utorak je (pored Marka Nikolića) sahranjen njegov stariji kolega, Miodrag Radovanović. Poslednjem ispraćaju prisustvovala je, uz porodicu poznatog glumca, tek nekolicina umetnika: Tamara Vučković, Branka Petrić, Dragan Petrović Pele, Slobodan Beštić, Boda Ninković, Branislav Tomašević i Miloš Vlalukin.

I na skupu u JDP bilo je, takođe, "nepristojno" malo kolega, pogotovo iz kuće. Među četrdesetak prisutnih u velikoj pozorišnoj sali, došli su da se od Mrguda oproste - Vlasta Velisavljević, Arsa Jovanović, Dimitrije Ilić, Saša Gruden, Branislav Tomašević, Caci Mihailović, Isidora Minić, Dimitrije Ilić, Tanasije Uzunović, Branko Jerinić, Dragan Vujić, Dubravko Jovanović, Branko Cvejić, Srđan Timarov, Gorčin Stojanović, Vesna Stanković, Miodrag Dragičević...

Foto N. FifićPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)