Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija izveo delo Isidore Žebeljan

21. 01. 2019. u 20:15

Симфонијски оркестар Би-Би-Сија извео дело Исидоре Жебељан

Akademik Isidora Žebeljan Foto M. Labudović

Ovo je bio prvi put da je čuveni Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija izveo i snimio kompoziciju jednog srpskog stvaraoca
Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija iz Londona s velikim uspehom izveo je kompoziciju akademika Isidore Žebeljan "Konji Svetog Marka" na koncertu u dvorani Meida Vejl Bi-Bi-Si studija, saopštili su danas iz SANU

Dirigent je bio Majkl Sil, a snimak ovog koncerta biće emitovan za međunarodnu publiku 8. marta u okviru programa Bi-Bi-Si Radio 3.

Pročitajte još:Isidora Žebeljan: Inspiriše me srpski dert

Ovo je bio prvi put da je čuveni Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija izveo i snimio kompoziciju jednog srpskog stvaraoca.

Kompozicija "Konji Svetog Marka" Isidore Žebeljan jedna je od najčešće izvođenih srpskih orkestarskih kompozicija u inostranstvu.

Nastala je kao porudžbina Venecijanskog bijenala 2004. godine i od tada je izvođena u Italiji, Češkoj, Švedskoj, Nemačkoj, Srbiji i svim zemljama regiona, i sada u Velikoj Britaniji.

Snimke ove kompozicije objavile su diskografske kuće u Nemačkoj i Austriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ispravka

22.01.2019. 08:13

Nije prvi put srpski kompozitor, jer je sedamdesetih izvedeno delo Aleksandra Obradovića, a izveden je i Stanojlo Rajičić, kome je BBC naručio kompoziciju. Molim proverite pre nego što puštate samoreklamu.

Re: ispravka

25.01.2019. 23:14

@ispravka - Poštovani, bilo bi jako lepo da sa nama podelite informacije o tome koje kompozicije Aleksandra Obradovića i Stanojla Rajičića je navodno izveo (gde? i kada?) ili naručio BBC SO, pošto se prvi put se susrećem sa ovom informacijom. Hvala!