Odlazak svestranog pisca Željka Mijanovića

V.N.

07. 01. 2019. u 20:27

Željko Mijanović preminuo je 6. januara u Beogradu, u 59. godini, saopšteno je iz Udruženja filmskih umetnika Srbije

Одлазак свестраног писца Жељка Мијановића

Tri karte za Holivud

SCENARISTA i dramaturg Željko Mijanović preminuo je 6. januara u Beogradu, u 59. godini, saopšteno je iz Udruženja filmskih umetnika Srbije, u kome je bio član Predsedništva.

Rođen 1960. godine u Vrbasu, Mijanović je osnovnu školu i gimnaziju završio u Nikšiću, a Filološki fakultet u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost.

Već osamdesetih godina prošlog veka pojavio se kao zapažen satiričar u kultnom jugoslovenskom časopisu “Student”, paralelno sa satirom objavljivao je poeziju u vodećim jugoslovenskim književnim časopisima, a 1990. godine i zbirku pesama “Vođenje ljubavi”.

Pročitajte još: Lutkarska avantura

Autor je scenarija za dugometražne igrane TV filmove “Osmi dan u nedelji”, “Mefisto” i “Poslednji doček”, te dugometražne igrane filmove “Tri karte za Holivud”, “Tamna strana sunca” i “U ime oca i sina” - sva tri u režiji Božidara Nikolića.

Izuzetno je značajan i njegov stvaralački pozorišni opus, a za svoj rad u najrazličitijim žanrovima i medijima dobitnik je više nagrada i priznanja.

Opelo i ispraćaj posmrtnih ostataka Željka Mijanovića biće održani danas u 10 sati, na beogradskom Novom groblju, a sahrana u četvrtak, 10. januara, na groblju u Gornjem Polju kod Nikšića.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije