VEČNO U NAŠIM SRCIMA: Kolege i poštovaoci poslali poslednje poruke Marku Nikoliću

Jl. B.

petak, 04. 01. 2019. u 19:54

ВЕЧНО У НАШИМ СРЦИМА: Колеге и поштоваоци послали последње поруке Марку Николићу

Foto V. Danilov

Knjiga žalosti u Narodnom pozorištu povodom smrti velikana srpske scene. Loše vreme i sneg koji je provejavao gradom nisu omeli sve one koji su želeli da odaju poštu

OD PRVAKA Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Marka Nikolića (1946-2019), koji je preminuo u sredu, u petak su se opraštale kolege i poštovaoci, upisujući se u Knjigu žalosti. U holu nacionalnog teatra, na pultu pored raskošnog buketa cveća i velike glumčeve fotografije, tokom dana ostavljali su poslednje poruke upućene velikanu naše scene. Loše vreme i sneg koji je provejavao gradom nisu omeli sve one koji su želeli da omiljenom dramskom umetniku odaju poštu.

Pročitajte još: “GDE SI, BRE, EMOTIVAC!”: Komšije u žalosti zbog smrti Marka Nikolića

- "Bio si najbolji Crni Đorđe"; "Ostaćeš večno u našem sećanju i srcima"; "Ponos naše kuće, našeg pozorišta"; "Nikada te nećemo zaboraviti" - glase neke od oproštajnih poruka.

Nikolić je tokom bogate karijere snimio oko sto filmova i televizijskih serija. Naklonost publike stekao je briljantnom interpretacijom dobrodušnog oca porodice Dragiše Gige Popadića u TV seriji "Bolji život", ali i ulogom Karađorđa u seriji "Vuk Karadžić". Vođu Prvog srpskog ustanka tumačio je i u filmu "Karađorđeva smrt", kao i u predstavi "Vožd Karađorđe i knjaz Miloš".

Pročitajte još:ODLAZAK LEGENDE: Marko Nikolić zbog Karađorđa odbio da igra Bajazita

Poslednje role na televiziji ostvario je u aktuelnim serijama "Pogrešan čovek" (Lazar Crnković) i "Žigosani u reketu" (deda Miša). Igrao je i u serijama "Doktorka na selu", "Svetozar Marković", "Šesta brzina", "Srećni ljudi", "Kraj dinastije Obrenović", "Gore-dole", "Jagodići", "Budva na pjenu od mora", "Senke nad Balkanom", "Komšije"...

Građani se upisivali u Knjigu žalosti,foto V.Danilov

Nikolićeva matična kuća, čiji je stalni član postao 1970, saopštila je da će komemoracija biti održana u subotu u 11.30 na Velikoj sceni. Na Novom groblju u Beogradu u 14 časova će početi opelo, a sahrana pola sata kasnije u Aleji zaslužnih građana.

"VARIJACIJE" ZA PAMĆENjE

U nacionalnom teatru Marko Nikolić je proveo čitav glumački vek, a njegova najdugovečnija predstava bile su "Zagonetne varijacije", po komadu Erika Emanuela Šmita, u režiji Božidara Đurovića. U ovoj duodrami sa Borisom Pingovićem poklonio se publici gotovo tri stotine puta. Za ulogu Abela Znorka dobio je prestižnu nagradu "Raša Plaović" za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije