NjEGOVE KNjIGE ŽIVE NA VIŠE OD 50 JEZIKA: Svet čita Andrića

D. Bt.

27. 12. 2018. u 11:41

ЊЕГОВЕ КЊИГЕ ЖИВЕ НА ВИШЕ ОД 50 ЈЕЗИКА: Свет чита Андрића

Foto Arhiva "Novosti"

Zadužbina nobelovca sumirala rezultate. Samo ove godine odobrena su prava za više od 60 izdanja dela Ive Andrića u zemlji, kao i u svetu

SAMO ove godine odobrena su prava za više od 60 izdanja dela Ive Andrića u zemlji, kao i u svetu - na turskom, bugarskom, rumunskom, španskom, engleskom, japanskom, korejskom, italijanskom, esperantu, slovenačkom jeziku. Ovo je rečeno na konferenciji za medije na kojoj su sumirane aktivnosti Andrićeve zadužbine i najavljeni novi projekti.

Pročitajte još - Ivo Andrić napisao sve naše živote

- Mi nemamo drugog pisca koji je 70 godina prisutan u svetu kao Andrić, čije knjige žive na više od 50 jezika - rekao je akademik Miro Vuksanović, predsednik UO Zadužbine i najavio treće kolo kritičkog izdanja Andrićevih dela u kojem će biti "Kuća na osami I", "Kuća na osami II", "Lirika", Eh Ponto i "Nemiri".

Govoreći o Andrićevom neprestanom i živom prisustvu, Žaneta Đukić Perišić, upravnica Zadužbine je naglasila:

- Od 2000. godine "Na Drini ćuprija" je na turskom jeziku doživela čak 24 izdanja, a u toku su pregovori za objavljivanje Andrićevih knjiga u Kazahstanu, Gruziji i Bengalu. U jednoj knjizi objavljeni romani našeg nobelovca, u izdanju "Lagune", doživeli su 12 izdanja u 40.000 primeraka, a sabrane priče u pet izdanja u 15.000 primeraka. Nedavno je izašla i knjiga proze "Pored puta", čije je prvo izdanje štampano čak u 20.000 primeraka, što je više nego impresivno.

Pročitajte još -Ivo Andrić na muralu

Objavljen je i 35. broj časopisa "Sveske", u kojem su između ostalog i sećanja na velikana iz pera njegovog dugogodišnjeg komšije Dimitrija Diška Marića i Dragoljuba Mićunovića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)