Gojku Božoviću Kočićevo pero i Kočićeva knjiga

Tanjug

ponedeljak, 24. 12. 2018. u 12:54

Гојку Божовићу Кочићево перо и Кочићева књига

Foto Tanjug

Književniku Gojku Božoviću pripalo je ''Kočićevo pero'' za zimu 2018. godine, koje se dodeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči za knjigu "Mapa"
BEOGRAD - Književniku Gojku Božoviću pripalo je ''Kočićevo pero'' za zimu 2018. godine, koje se dodeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči za knjigu "Mapa", kao i prestižna književna nagrada "Kočićeva knjiga" za celokupno književno stvaralaštvo.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu književnici: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković. U obrazloženju se navodi da je Božović pisac širokog registra interesovanja.

"Započeo je poezijom, kao stvaralac i kritičar, uvek blizu lirsko-kritičkog izraza u kojem je mogao da do maksimuma iskaže svoju stvaralačku individualnost, kreativni razmah, znanje, senzibilitet, koncentraciju intelektualne i emocionalne energije", konstatovao je žiri.

PROČITAJTE JOŠ - URUČENjE NAGRADE: "Kočićevo pero" Tontiću

Kada se danas detaljnije zagledamo u stihove Gojka Božovića, nameće se, smatra žiri, Ričardsonov sud o poeziji: "Bez poezije naša nauka će izgledati nepotpuna, najveći deo onoga što se smatra religijom i filozofijom zameniće poezija".

"Misaono bogata, emocionalno vibrantna, podsticajno asocijativna poezija "Mape" odslikava ne samo kreativnu individualnost pesnika nego i prostor i vreme, istoriju i jezik. Mogli smo zaključiti da između pesnika i pesme postoji znak jednakosti iako su i delo i njegov tvorac promenljivi", ocenio je žiri.

Iako je poezija "Mape" dubinsko ogledalo bića, duha, duše i srca, znanja i iskustva jedinke, inteligentniji čitalac će, skreće pažnju žiri, u zbirci prepoznati građevinu čiju su duboki temelji utisnuti u različitim slojevima vremena i događaja kroz koje je prošlo kolektivno biće utiskujući tragove u intelektualnu i emocionalnu matricu pojedinca koji ulazi u njegov sastav, čini njegovo živo tkivo.

"Danas Gojko Božović predstavlja jedno od najznačajnijih imena našeg književnog prostora. Mislim da nema više nikakve sumnje da je on svojim cjelokupnim višedecenijskim književnim radom na najljepši način obeležio protekli period u našoj književnosti. Božović nije samo pesnik, on je i sjajan esejista, kritičar i prozni pisac. Jednostavno rečeno, Gojko Božović je stvorio raskošno književno delo po čemu je prepoznatljiv i znan", istakao je Vukolić. Nagrade, koje dodeljuje Zadužbina Petar Kočić Banjaluka - Beograd, biće svečano uručena laureatu 25. decembra u 12 časova u Vukovoj zadužbini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije