Glogovac je glumio celim svojim bićem

Ana POPADIĆ

21. 12. 2018. u 12:26

Maja Medić priredila izložbu fotografija u KCB, posvećenu velikanu naše scene. Sa Stefanom Arsenijevićem bila je koautor i postavke o Mileni Dravić

Глоговац је глумио целим својим бићем

foto V.Ćurčić

NA izmaku godine u kojoj nas je prerano napustio Nebojša Glogovac (1969-2018) u Kulturnom centru Beograda, večeras u 19 biće otvorena izložba posvećena ovom velikanu našeg glumišta, koju je priredila fotografkinja Maja Medić.

- Izložba se sastoji od fotografija iz filmova i predstava u kojima je Nebojša Glogovac ostvario svoje najzapaženije uloge. S obzirom na impozantan ukupan broj njegovih rola (70) nije bilo moguće izložiti sve. Trudila sam se da ukrstim važne uloge i dobre fotografije, kroz koje publika može barem delimično da sagleda Nebojšin glumački dijapazon. To su uglavnom kadrovi iz filmova i fotografije sa predstava, ali meni najomiljeniji segment su radne fotografije sa snimanja, jer je tu prisutna jedinstvena kombinacija Nebojše privatno i Nebojše u filmskoj ulozi - kaže, za “Novosti”, Maja Medić.

Ova mlada fotografkinja po izboru, a po profesiji diplomirani snimatelj, više od decenije posvećeno prati film. Bila je zvanični fotograf mnogih festivala, priređivač knjiga posvećenih filmu (“Nacionalna klasa”, “Grlom u jagode”...), a sarađivala je i sa najpoznatijim rediteljima.

- Imala sam veliku sreću da radim na filmovima “Klopka” i “Krugovi” Srdana Golubovića i da sarađujem sa Nebojšom. On je čovek koji nije glumio već postojao u liku, celim svojim bićem. Neopisivo šarmantan. Duhovit. Intuitivan. Jednog trenutka kao nestašno dete, a sledećeg mudar i promišljen. Uz svu opasnost da zvuči kao fraza - Nebojša Glogovac je istinski nezamenljiv, i kao čovek i kao glumac - iskrena je Maja.

foto M.Medić

Sa Stefanom Arsenijevićem bila je koautor i izložbe o Mileni Dravić, još jednoj glumačkoj zvezdi koja nas je napustila u ovoj godini. Sa Milenom je, neposredno pred njenu smrt, obišla region.

- Osećam neopisivu zahvalnost što sam imala priliku da ove godine doživim Pulu sa njom. Bilo je čarobno posmatrati kakav efekat ona ima na ljude, koliko je cene i obožavaju, i koliko ona svakome ko joj se obrati pokloni vreme i pažnju. Osim stvarno veličanstvenog trenutka u pulskoj Areni, kada svi stoje na nogama i aplaudiraju joj, meni omiljeni trenutak je bio kada je odlazila sa otvaranja izložbe. Okrenula se ka masi ljudi koja je stajala na ulici ispred galerije i mahnula im, i svi do jednog, kao da su to uvežbavali, mahnuli njoj. Bilo je kao scena iz filma.

foto N.Petrović

Za Maju film je lični i životni izbor, a u priređivanju knjiga spojila je dve svoje ljubavi - prema filmu i prema čuvanju kulturnog nasleđa.

- Mogu da kažem da sam opsednuta arhivama i smatram da je veoma važno da na pravi način čuvamo ono što ostaje iza nas. Volela bih da budući studenti filmskih akademija imaju na raspolaganju više literature nego što sam ja imala.

Maja trenutno priprema monografiju o Glogovcu, kao deo nagrade “Dobričin prsten”, za koju je radila izbor fotografija, a koju je priredila Tatjana Nježić. Nedavno je završeno snimanje novog filma Srdana Golubovića “Otac”, gde je, kaže, sa velikim zadovoljstvom radila kao fotograf.

Maja Medić

RAJKO GRLIĆ NA OTVARANjU

NA otvaranju izložbe, koja se sastoji od preko četrdeset fotografija iz velikog broja filmova i predstava u kojima je Nebojša Glogovac ostvario svoje najznačajnije uloge, o njegovom opusu razgovaraće reditelj Rajko Grlić i Maja Medić, koja je priredila ovu izložbu. Posle razgovora će biti besplatno prikazan film “Ustav Republike Hrvatske” u znak sećanja na jednu od maestralnih i poslednjih Glogovčevih uloga. Izložba će biti otvorena do 5. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)