Svedočenja o stradanju našeg naroda i vojnika

D. Zečević

18. 12. 2018. u 09:46

Сведочења о страдању нашег народа и војника

Detalj sa akademije / FOTO: D. Z.

U Gračanici održana svečana Akademija povodom stogodišnjice oslobađanja Kosova i Metohije u Prvom svetskom ratu

Povodom stogodišnjice oslobađnja a Kosova i Metohije u Prvom svetskom ratu, u organizaciji Doma kulture „Gračanica“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, u ponedeljak je održana svečana akademija i izložba fotografija pod nazivom „Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914–1918 JEDINI PUT“.

Svečanoj akademiji prethodila je izložba koju je otvorio profesor Filozofskog fakulteta Vladan Virijević ističući da je na izloženim panoima deo stradalničkog puta naše vojske .

- Izložba je podeljena na dve celine. Prvi deo sadrži fotografije ratnog reportera Riste Marjanovića i Ratnog albuma 1914–1918. potpukovnika Andre Popovića koje prikazuju povlačenja kralja, vlade, vojske i naroda preko Kosova i Metohije, dok drugi deo izložbe sadrži fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata koji su rođeni na KiM ili su na putu patnje kroz njega prolazili -istakao je profesor Virijević i dodao da su to jedinstvena svedočenja o ratnim stradanjima naroda i vojnika.

Glumica prištinskog Narodng Pozorišta, Jasmina Stojiljković, koja je osmislila scenario svečane akademije je istakla da se jubilej obeležava širom zemlje ali da je veoma važno njegovo obeležavanje u Gračanici.

Program sa šesedeset učesnika, glumaca Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, Srpskog pozorišta iz Gnjilana, članovi Ansambla „Venac“, hora muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hora „Simonida“ iz Gračanice bio je usmeren na sve važne događaje iz Velikog rata i oslobođenje Kosova i Metohije. Svečanoj akademiji i izložbi prisustvovao je i Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koji je istakao da je Kosovo i Metohija u ovom ratu izgubila najvrednije i najhrabrije.

- Zato mi danas ovde moramo da pamtimo i negujemo našu istoriju i postavimo ciljeve ka našoj budućnosti. Danas, sto godina kasnije, naš narod na Kosovu i Metohiji, više nego ikada u svojoj istoriji pamti sve strahote i užase svojih predaka, a nažalost Srbi na Kosovu i Metohiji žive i bore se i dalje za slobodu, za očuvanje vere i sopstvenog identiteta. I dalje se borimo mirnim putem za naš život i za naše porodice i sve ostale narode koji su želeli da žive s nama - istakao je predsednik Popović.

Pokrovitelj Svečane akademije Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914. – 1918. je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije