Pjer na Kosančićevom vencu

M. A. K.

17. 12. 2018. u 11:15

Пјер на Косанчићевом венцу

POBEDNIK Portret Orsona Velsa Hadži Dejana Nikolića / POBEDNIK Karikatura Zorana Petrovića

Najbolji radovi sa 51. konkursa Kompanije “Novosti” za karikaturu od sutra u prodajnoj galeriji “Beograd”

POBEDNIČKE karikature, svojevrsni gorko-smešni presek minule godine, naći će se na postavci “Pjer 2018”, koja će večeras od 19 časova biti otvorena u Prodajnoj galeriji “Beograd” na Kosančićevom vencu. Tradicionalnom izložbom predstavljaju se rezultati konkursa za najbolju novinsku karikaturu, koji više od pola veka organizuju “Večernje novosti”.

Ove godine na konkurs sa imenom legendarnog Pjera Križanića pristigla su 364 rada od 88 autora, a za izložbu i katalog, u kvalitetnoj i oštroj selekciji, odabrane su 124 karikature. Na postavci će se naći karikature mladih autora, i to njih 25, odabrane među 38 radova.

Na svečanom otvaranju izložbe biće dodeljena i priznanja ovogodišnjim laureatima, o kojima je pre mesec dana odlučivao žiri u sastavu: Jugoslav Vlahović, veteran srpske karikature i prošlogodišnji dobitnik “Zlatnog Pjera”, Rade Tovladijac, predsednik Udruženja stripskih umetnika Srbije, reditelj Miloš Škundrić i Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik Kompanije “Novosti”.

PROČITAJTE I:"Zlatni Pjer" za Petrovića

Oni su, prvu nagradu, “Zlatnog Pjera”, dodelili Zoranu Petroviću.

“Srebrni Pjer” otići će u ruke višestrukom dobitniku ovog priznanja, karikaturisti iz Novog Pazara - Muhamedu Đerleku. “Bronzani Pjer” biće uručen Dušanu Smiljaniću. Sva tri rada ovenčana ovogodišnjim nagradama su - bez reči. Nagradu za najbolju portret-karikaturu, koja od prošle godine nosi ime Ranka Guzine, našeg legendarnog aforističara i karikaturiste, dobiće Hadži Dejan Nikolić. Priznanje je osvojio za portret čuvenog filmskog reditelja i glumca - Orsona Velsa. Najbolji mladi karikaturista je Miodrag Pavićević (1996), polaznik škole Dečjeg kulturnog centra.

Prema rečima Jugoslava Vlahovića, konkurs za karikaturu u organizaciji “Novosti” uspeo je u najvažnijoj misiji - da sačuva duh Pjera Križanića, političku satiru i refleksiju na važne događaje naše stvarnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije