KULTNA galerija Grafički kolektiv uz koju su stasavale generacije posvećenika umetnosti, i dalje čeka svoju novu stalnu adresu. Kuća grafičara letos je, posle gotovo sedam decenija, izmeštena sa Obilićevog venca 27, iz zdanja koje je restitucijom vraćeno starim vlasnicima. U poslednjem trenutku “spasen” je enterijer koji je krasio galeriju, ali je Kolektiv morao da se iseli i od tada čekaju trajno rešenje.

Od polovine jula, sedište Grafičkog kolektiva je, privremeno, na Kosančićevom vencu 19, u zgradi u kojoj su ateljei umetnika, prostoru potpuno neuslovnom za bilo šta osim za depo ili kancelarije - za šta se i koristi.

Pročitajte još - Još nema rešenja za Grafički kolektiv

- Smešteni smo u nekadašnji atelje Nikole Graovca, bez ikakvog papira, malo smo prilagodili prostor, i čekamo predlog nadležnih i pravo rešenje - priča Ljiljana Ćinkul, umetnički direktor galerije. - Grad je povukao sve tri dosadašnje ponude odnosno predloga, među kojima je pominjan i “Progres”, a pre mesec i po smo pisali svim nadležnima, ali još nismo dobili nikakav odgovor.

Do tada, prepoznatljivi enterijer po kome svi pamte Grafički kolektiv, sa čuvenim stepeništem, takođe čeka da ukrasi neki novi prostor, zahvaljujući ljubaznosti “Avala filma”, koji mu je pružio “smeštaj”.

Deo postavke ovog umetničkog centra čuva se na novoj adresi na Kosančićevom vencu, a deo na Fakultetu likovnih umetnosti.

- Budući da je prostor koji trenutno koristimo nemoguće adaptirati u izložbeni, izložbu “Mala grafika” otvaramo 17. decembra u gostima, u galeriji “Remont” - najavljuje Ćinkul.

Pročitajte još - "Progres" za Grafički kolektiv?

U ovoj kući su zabrinuti da će 2019. godinu, kada obeležavaju veliki jubilej - 70. rođendan - dočekati u “izbeglištvu”. Grafički kolektiv je 1949. osnovala prva generacija Grafičkog odseka Akademije likovne umetnosti: Boško Karanović, Mirjana Mihać, Dragoslav Stojanović Sip, Mile Petrović, Dragoljub Kažić - iz klase profesora Mihaila S. Petrova. Osnovan u vreme kada nije bilo sličnih profesionalnih ustanova, galerija i muzeja, Grafički kolektiv je i posle njihovog osnivanja zadržao svoju poziciju značajnog punkta za promociju savremene umetnosti.

Foto Z. Jovanović


KARL: TRAŽIMO DUGOROČNO REŠENjE

SEKRETARIJAT za kulturu je upoznat sa problemima u vezi sa galerijskim prostorom Grafičkog kolektiva i radi se na pronalaženju optimalnog i dugoročnog rešenja, i dok to ne bude izvesno, ne bih licitirao potencijalnim lokacijama - rekao je za “Novosti” Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu. U Ministarstvu kulture, za "Novosti", kažu da intenzivno traže rešenje ovog problema.