Ustav, kojim je potvrđeno osnivanje Srpske Vojvodovine, iz sredine 19. veka, prvi je digitalizovani dokument od ukupno tri miliona svedočanstava naše istorije pohranjenih u Arhivu SANU u Sremskim Karlovcima.

Odeljenje karlovačkog Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju svečano je otvoreno u petak i predstavlja početak ovog obimnog posla koji bi, prema prvim procenama, mogao da traje decenijama.

Na svečanosti održanoj u petak Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog arhiva SANU otvorenog 19. novembra ove godine u Beogradu, rekao je da je uporedo sa centralnim, pripremana i digitalizacija sremskokarlovačkog Arhiva.

Pročitajte još - ČUVANjE OD ZABORAVA: Prvi na redu spisi Vuka Karadžića

Predsednik SANU Vladimir S. Kostić istakao je zadovoljstvo što je obećanje o digitalizaciji ispunjeno i naglasio da predstoji digitalizacija dokumenata među kojima je i arhivska građa Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Karlovcima, “jer to je deo pamćenja našeg naroda”.

To “pamćenje”, upozorio je akademik Kostić, čuvalo se do sada u nedopustivim uslovima koji su pretili da dokumenti budu nepovratno oštećeni.

- A kada nestane pamćenje, ostane crni prostor koji možemo da popunjavamo fantazmagorijama i izmišljotinama, jer nema dokumenata koji bi to postojanje potvrdili - naglasio je Kostić.

Po njegovim rečima, Audio-vizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU koncipiran je tako da postane nacionalna institucija za digitalizovanje kulturne, naučne i umetničke baštine, sačuva je od zaborava i da posluži za komunikaciju sa svetom, jer Srbija s ponosom ima šta da pokaže.


Pročitajte još - GODIŠNjICA AKADEMIJE: SANU više nije kuća ćutanja

- Svaka druga nacija bi to odavno već uradila da onim drugima pokaže da mi imamo kontinuitet, da nismo sjahali u četvrtak ovde, da se naša kultura razvijala - kazao je predsednik SANU i dodao da je u ovom poduhvatu SANU imala punu saradnju sa aktuelnom vlašću.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da možda nismo svi dovoljno svesni koliko je važan ovaj prvi korak u očuvanju naše verovatno najznačajnije baštine kada je reč o arhivskoj građi SANU i Srpske pravoslavne crkve.

SELIDBA ZA TRI GODINE

DIREKTOR Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima dr Žarko Dimić rekao je “Novostima” da će digitalizacija napredovati bržim tempom od 2021. godine kada će se ovdašnji Arhiv i novootvoreno odeljenje preseliti u tri puta veći prostor (oko 200 kvadrata) renovirane zgrade Svetosavskog doma u Sremskim Karlovcima.