Dani slovenačkog filma od 11. do 14. decembra

petak, 07. 12. 2018. u 13:41

Дани словеначког филма од 11. до 14. децембра

Iz filma "Cankar"

Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca Sava iz Beograda, ove godine se održavaju četvrti put, u pet gradova u Srbiji

BEOGRAD - Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca Sava iz Beograda, ove godine se održavaju četvrti put, u pet gradova u Srbiji: Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu.

Manifestacija će srpskoj publici otvoriti pogled ka temama i motivima prepoznatljivim u obe bivše jugoslovenske republike. Posetioci u Beogradu će od utorka 11. decembra do petka 14. decembra u zgradi Jugoslovenske kinoteke imati priliku da pogledaju osam dugometražnih i osam kratkih dokumentarnih i igranih filmova novije slovenačke produkcije.

Cilj ove filmske manifestacije je da se predstave autori i njihova ostvarenja, te da se preko kontakta sa publikom i okruglih stolova uspostavi most za unapređenje saradnje i razumevanja između slovenačkih i srpskih stvaralaca i ljubitelja filma.

Reviju filmova u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće film Cankar, reditelja Amira Muratovića, pobednički film na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu. Ovaj film, posvećen znamenitom slovenačkom književniku i narodnom tribunu Ivanu Cankaru, biće istog dana premijerno prikazan i u Ljubljani na RTV Slovenija, jer je to dan obeležavanja 100-godišnjice njegove smrti (11.12.1918). U filmu je predstavljen savremen pogled na život i stvaralaštvo ovog pisca, rodonačelnika moderne književnosti i duhovnog putokaza u prelaznim vremenima između dva veka, tokom propasti jedne i nastajanja nove države.

PROČITAJTE JOŠ - DANI SLOVENAČKOG FILMA: Srbija u fokusu

Projekcije filmova su besplatne, a manifestacija obuhvata i prateće sadržaje: izložbu, okrugle stolove, tribinu i radionicu filmske montaže.

Tema ovogodišnjeg Okruglog stola su Literarni velikani na filmu i TV–ji, a u seminarskoj sali kinoteke srešće se autori filma o Cankaru sa kolegama iz RTS-a i tvorcima filma o Petru Kočiću.

Ovogodišnja Tribina posvećena je saradnji na planu scenarija između dve kinematografije. Izložba će biti posvećena snimateljskom doajenu Ivi Belecu, a nakon njenog otvaranja biće prikazana digitalizovana kopija prvog slovenačkog igranog filma Na svojoj zemlji, snimljenog 1948. u režiji Franca Štiglica, u kome je kao kamerman učestvovao i Belec.

Stručnu radionicu namenjenu studentima FDU vodiće Zlatjan Čučkov, ovogodišnji dobitnik Vesne za montažu filma Koliko se voliš. Organizator radionice je Dino Dolničar, docent na katedri za montažu zvuka pri FDU.

U Jugoslovenskoj kinoteci na programu je na više festivala nagrađeni film Rudar rediteljke Hane Silak, koji govori o preispitivanju zatamnjene prošlosti, zatim film o mladalačkom avanturizmu Pođi sa mnom Igora Šterka, dobitnika Vesne, kao i opšte prihvaćena komedija Buđenje reditelja Petera Bratuše. Preokupacije slovenačkih autora su i marginalne skupine, kao u filmu Koliko se voliš rediteljke Nine Blažin, koji govori o paru beskućnika, dobitnice Vesne, i film Odrastanje, koji prikazuje žene u borbi za pravo sklapanja istopolnih zajednica, rediteljskog para S. Gačića i D. Menceja.

Filmovi sa glavnog programa biće u istom periodu prikazani u Nišu, Vršcu i Novom Sadu, dok će u Pančevu festival početi u petak, 14.12. i trajati do utorka, 18.12. Uoči revije, od 6. do 8.12. biće prikazana dva dugometražna dokumentarna i izbor kratkih filmova u Domu kulture studentski grad. U ovom programu učestvuju Janez Burger, reditelj filma Tribuna-veseli otpor i Milena Olip, rediteljka filma Sine legibus-putevima 1976. Program vodi Vladimir Šojat.

Manifestaciju podržavaju Filmski centar Slovenije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ured za Slovence u okruženju i u svetu Republike Slovenije, Nacionalni svet slovenske nacionalne manjine Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu i Slovenska kinoteka u Ljubljani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije