DIRIGENT Bojan Suđić imenovan je za novog umetničkog direktora Beogradskih muzičkih svečanosti sa mandatom od dve godine, a na ovo mesto postavljen je odlukom Skupštine grada umesto dosadašnjeg umetničkog direktora Bemusa Svetislava Božića.

- Naimenovanje prvenstveno shvatam kao obavezu da Bemus posle 50 godina podignemo na što viši umetnički nivo - kaže, za "Novosti", Suđić, redovni profesor FMU, direktor Muzičke produkcije RTS i predsednik Saveta Univerziteta umetnosti. - Odajem priznanje prethodnim selektorima na čelu sa akademikom Svetislavom Božićem, koji su se borili da u veoma teškim okolnostima održe i unaprede naš najznačajniji muzički festival. Punih 27 godina sam se trudio da svojim učešćem doprinesem kvalitetu Bemusa, i u okolnostima kada je iz različitih interesa bivao sve više marginalizovan.


PROČITAJTE JOŠ - Suđić: I klasika - sjajna zabava


Suđić smatra da Beograd i Srbija zaslužuju i nužno zahtevaju reprezentativan festival umetničke muzike na nivou prestižnih festivala u Evropi i okruženju, "jer se time često i meri nivo kulturnog domašaja određene zemlje":

- Verujem da je moje postavljenje signal spremnosti svih institucija da ovakav koncept prihvate i podrže, jer će i uspeh svakog narednog Bemusa zavisiti od određivanja prioriteta u raspodeli sredstava iz budžeta. Trenutak je da Bemus svi prigrlimo, i budemo ponosni na najveća svetska i domaća imena koja ovde nastupaju, utiskujući Beograd još značajnije u kulturnu mapu sveta.

Odlukom Skupštine grada Vladimir Mijović imenovan je za direktora "Dadova", dok će Miloš Latinović i ubuduće biti na čelu Bitef teatra. Aleksandar Đaja takođe ostaje na mestu rukovodioca Pozorišta na Terazijama.


MUZEJ GRADA

MUZEJ grada Beograda ubuduće će voditi Jelena Medaković, diplomirana slikarka. Razrešenje dosadašnjeg rukovodioca Tatjane Korićanac predloženo je zbog isteka mandata, te je bio raspisan konkurs, a upravni odbor muzeja je na sednici 20. novembra konstatovao da je prijava Jelene Medaković potpuna i da ispunjava uslove iz konkursa. Na poslednjoj sednici Skupštine grada ova odluka je usvojena.