KNjIGA "Pamtite me po pesmama mojim, Duško Trifunović", u kojoj je Bogomir Mijatović Bogica, novinar, publicista i muzički urednik, sabrao čak 301 pesmu čuvenog poete, književnika i TV autora, na koje je komponovana muzika, jedinstvena je potvrda, ali i podvig za "Ginisovu knjigu rekorda". To tvrdi autor i ističe da je Duško Trifunović pesnik sa najviše otpevanih i snimljenih pesama na čitavoj planeti.

- Kao dokaz, imam sve audio-snimke, a postoji još 11 Duškovih pesama za koje je napisana muzika, ali teško da ćemo im ući u trag - kaže za naš list Mijatović, koji je na knjizi od 605 stranica u izdanju novosadskog "Prometeja" radio više od dve decenije. - Duško i ja smo delili kancelariju u RTV Novi Sad i stalno me je kopkalo koliko je njegovih pesama na pločama, jer ni on nije znao. Dao sam se u potragu 1994. Kasnije se pojavio internet, bilo je lakše i evo uspeo sam da sve istražim i ostvarim cilj.

Pročitajte još - Vojvođanske priče: Rokenrol u Bogičinoj sobi

Prva pesma na Trifunovićeve stihove "Pozdrav baki" kompozitora Nikole Borote, snimljena je 1972, a otpevala ju je devojčica Arijana Arapović na "Malom šlageru sezone". Poslednju "Molitva za ljubav" snimio je prošle godine Branko Sanader, kantautor iz Vrdnika. Željko Joksimović je 2005, za Duškova života, snimio pesnikov poslednji hit "Ima nešto u tom što me nećeš", dok je najstariju, "Škola smrti" iz 1963, pod naslovom "Evo, po dogovoru za volju" na "Opatijskom festivalu" izvela je Lada Kos 1978.

Duško Trifunović

- Nesumnjiv doprinos Duškovim tekstovima dali su "Bijelo dugme" i Zdravko Čolić, sa po pet hitova, međutim, zabluda je da su oni snimili najviše Trifunovićevih pesama - kaže Mijatović. - Gabor Lenđel komponovao je čak 46 Duškovih pesama, Narcis Vučina uradio je muziku za 34 numere, a Ranko Boban za 28. Prve rok grupe koje su koristile Duškove stihove 1973. su "Kamen na kamen" i "Rok". Najveća svetska zvezda koja je izvodila Duškovu pesmu "Ima neka tajna veza" je legendarna Džoan Baez, dok je Amerikanac Kim Simson snimio "Ne očekuj da te iko razume".

Mijatović potvrđuje da je "Ti si mi bila u svemu naj, naj, naj" iz 1975. najizvođenija pesma Duška Trifunovića koju su proslavili "Indeksi", a zatim Oliver Dragojević, "Teška industrija", "Aske"...

Pročitajte još - Fototipsko izdanje zbirke pesama Duška Trifunovića na godišnjicu njegove smrti

- Ta pesma ima devet studijskih verzija - veli Mijatović. - Tu su i "Ima neka tajna veza" i "Šta bi dao da si na mom mestu". Da je tu pesmu snimio u SAD, kako kaže Peca Popović, Duško Trifunović bi čitav život proveo lagodno. Pisao je i po porudžbini, recimo "Glavo luda", a posebno je zanimljivo što je Ljubiša Racić tražio od Duška da napiše pesmu bez slova "R", pa je tako nastala pesma "Formule 4" - "Nikom nije tako kao što je meni".

POP, ROK, DISKO, ALI I NARODNjACI

PESME Duška Trifunovića, koji je, po rečima Pece Popovića, "opismenio srpski rokenrol", korišćene su najčešće za pop, ali i rok, hard-rok, hevi-metal, disko, pa i narodnjake u čijem maniru je snimljeno svega pet numera. Radojka Adžić, sada Dara Bubamara, snimila je dečju pesmu "Svetski fol rokenrol" 1988. godine na "Zmajevim dečjim igrama" u Novom Sadu a tu su i Dragan Kojić Keba, Duško Kuliš i Milan Babić.

- Za to postoji samo jedno tumačenje, da rokeri vole da čitaju, a narodnjaci baš i ne - kaže Mijatović.