I DOK neki umetnici zaleđenom slikom završavaju svoj roman, pesmu, film, meni se čini da u zaleđenoj slici ja počinjem, trajem i skončavam - opisao je u besedi svoje metode stvaranja naš priznati pisac Vladan Matijević na 35. književnim susretima "Savremena srpska proza", koji su se protekla dva dana održavali u Trsteniku. Taj "zamrznut trenutak", koji Matijević u besedi dočarava iz vizure hodača po žici i već blizu dvadeset godina inventivno opisuje, karakteristika je i trsteničke manifestacije, koja je u jubilarnom izdanju bila posvećena dvojici "nestašnih dečaka" najuspelije srpske proze - Miodragu Bulatoviću i njegovom nasledniku, Matijeviću.

- "Savremena srpska proza" je zbog svog prestiža i kruna za pisce koji su nešto stvorili, prilika da prikažu svoje delo, jer onaj ko se pojavi u Trsteniku, njemu je i priznato to što je stvarao - napominje, za "Novosti", jedan od najnagrađivanijih srpskih pisaca Vladan Matijević, koji je simbolično, tokom predstavljanja svog opusa, 16. novembra, proslavio 56. rođendan. - Tokom manifestacije sam se susreo i sa učenicima gimnazije, četvrti put imam susret sa tako mladim čitaocima. To je uvek zanimljivo, posebno u današnje vreme, kada mladi malo čitaju, kada su skloni bržim medijima i dolasku do informacija. Međutim, budući da pišem o savremenim temama, uvek ostvarujemo kontakt.

Iako prema sopstvenom priznanju pripada klasičnijem shvatanju književnosti i jedan je od pisaca koji piše penkalom, da bi konačno korigovanu verziju sadržaja prekucavao na računaru, gimnazijalci koji svet posmatraju kroz pametne telefone ispunili su salu prilikom predstavljanja Matijevićevog stvaralaštva.

PROČITAJTE I: Među brezama simbol vaskrsenja

O romanu "Pisac izdaleka" govorio je dr Mihajlo Pantić, naglasivši dragocene tematske linije koje se prepliću u Matijevićevom delu, dok je dr Adrijana Marčetić naznačila metafizička pitanja u romanu fantastike "Susret pod neobičnim okolnostima".

- Duh pisca Vladana Matijevića je nepredvidiv, neukrotiv, duhovit, a on je pisac koji je od prve knjige pokazao sklonost ka parodiji apsurda i koji iznenađuje, zasmejava, razobličuje i razara književne koncepcije - navodi, između ostalog, dr Jovan Delić.

Književni susreti nastavljeni su Okruglim stolom o poetici Miodraga Bulatovića u Narodnoj biblioteci "Jefimija". Sva izlaganja i tekstovi biće objavljeni u zborniku radova. Broj 30 ovog periodičnika predstavljen je ranije ove nedelje u Udruženju književnika Srbije u Beogradu.


SKUP ODOLEO VREMENU

JUBILARNA "Savremena srpska proza" u Trsteniku snažno se suprotstavila medijski forsiranoj književnosti i nije, složili su se učesnici, izbledela od godina kada su među učesnicima bili Slobodan Selenić, Milorad Pavić, Boško Petrović i Aleksandar Tišma.

- Postoji više razloga zbog čega je manifestacija odolela izazovima vremena - podrška pisaca, kritičara, finansijska potpora Ministarstva i lokalne samouprave, ali i jedinstven razlog okupljanja: proza, sa visokim kvalitetom, pažljivo odabranim učesnicima, i temama, koje nude poetički pluralizam - predočava, za "Novosti", Veroljub Vukašinović, direktor Biblioteke u Trsteniku i urednik zbornika "Savremena srpska proza".