ISTORIJSKA drama "Kralj Petar Prvi", reditelja Petra Ristovskog, koja će premijerno biti prikazana 5. decembra u Sava centru, na velikom platnu će predstaviti priču i o najvoljenijem srpskom kralju, ali i o običnim vojnicima, koji su zajedno proživeli pakao Prvog svetskog rata.

- Osnovna nit je griža savesti kralja Petra Karađorđevića, koji smatra da je rat mogao da se izbegne - kazao je, za "Novosti", reditelj Petar Ristovski, na premijernom predstavljanju trejlera za ovaj film. - Kralj oseća svaku žrtvu rata na svojim plećima i oseća da je dužan narodu, kojeg je svojom vladavinom uveo u takav tok istorije, da mora biti uz njega da mu pomogne u trenucima kada mu je najteže.

Scenario, koji osim Petra Ristovskog potpisuju i Vladimir Ćosić i Milovan Vitezović, nastao je po Vitezovićevom romanu "Čarape Kralja Petra".

Pročitajte još - “Kralj Petar Prvi u slavu Srbije”: Stradanje srpskog naroda

- Čarape su sada više jedan simbol i više nisu toliko prisutne u filmu - objašnjava reditelj. - Jedan od glavnih junaka je Marinko Spasojević (Milan Kolak), sin Makrene Spasojević (Danica Ristovski), koja je isplela čuvene čarape. Marinko polazi u rat sa dozom optimizma i patriotizma i sa ubeđenjima o odbrani zemlje, ali ubrzo sazreva. Naprečac shvata da je rat haos i bezumlje, u kojem ginu ne oni koji su zaslužili nego oni koje metak pogodi.

Film obuhvata i Cersku i Kolubarsku bitku, kao i veliku srpsku golgotu - povlačenje preko Albanije do Krfa. Po rediteljevim rečima, specijalni efekti korišćeni su u scenama povlačenja, snežnih oluja, kao i u ratnim scenama, ali nisu insistirali na njima jer "ovo nije film atrakcije, već donosi duboku emociju svakog lika".

Petar, Danica i Lazar Ristovski / Foto Ž. Knežević


Lazar Ristovski, koji tumači glavnu rolu, kaže da je bilo teško snimati ratne scene, ali da su imali veliku pomoć Vojske Srbije.

- Nismo imali statiste, koji možda ne znaju ni da drže pušku, nego profesionalne vojnike, što je doprinelo autentičnosti priče - predočava glumac Ristovski. - Kroz film ćemo vratiti deo nacionalne svesti i preneti neko znanje o našim precima. Ostaje obaveza svakoga da potaknut temom filma, koji je istovremeno spektakularan i intiman, dalje istražuje.

Pročitajte još - Lazar Ristovski: "Kralj Petar Prvi" je holivudski spektakl

Ristovski podseća da je Petar Prvi preveo knjigu "O slobodi" Džona Stjuarta Mila, te da je priča o slobodi možda generalna priča ovog filma:

- Kralj je govorio da čovek po rođenju dolazi na svet da bude slobodan i ima obavezu da kroz život govori, misli i radi tako da bi bio slobodan. To je jedna od osnovnih sentenci kojom bi se mogao objasniti lik kralja Petra. Ovo je u suštini antiratni film, jer svaki film koji govori o ratu pripoveda o njegovoj surovosti i samim tim priča o tome da ratovi civilizaciji nisu potrebni.

NAJMLAĐI VOJNIK

JEDAN od "običnih vojnika" čiju priču prati film je i istorijska ličnost Momčilo Gavrić, najmlađi srpski vojnik u Prvom svetskom ratu.

- Mladi kreću u rat zadojeni idealima ne znajući šta ih čeka, a priča o momčiću od 8-9 godina, Momčilu, kojeg tumači Ivan Vujić, biće jedna od najpotresnijih - tvrdi Lazar Ristovski.