PEČAT ZLATNOG DOBA: Slika Ruševine Zadra poklon Narodnom muzeju

G. ČVOROVIĆ

08. 11. 2018. u 09:23

Akademik Petar Omčikus o delu "Ruševine Zadra" koje poklanja Narodnom muzeju. Želja mi je da doprinesem obogaćivanju našeg kulturnog nasleđa

ПЕЧАТ ЗЛАТНОГ ДОБА: Слика Рушевине Задра поклон Народном музеју

Petar Omčikus Foto M. Anđela

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI


ZNAČAJNI rad iz rane epohe našeg čuvenog slikara i akademika Petra Omčikusa (92), "Ruševine Zadra", danas će, kao poklon umetnika, postati deo kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu.

- Do sada je bila "pošteđena" druženja, a sada ima svoje mesto, pa neka se snalazi kako zna! - poručio je, u svom prepoznatljivom vedrom duhu, Omčikus, najavljujući, za "Novosti", ovaj događaj.

Pročitajte još: Dela "Čarobne Milene"

Ističe da je radostan što će njegovo delo ući u stalnu postavku muzeja.

- To je lepa, jedinstvena i zanimljiva slika, rađena u doba Zadarske grupe. Važna je uspomena na jedno značajno doba. Podseća me na lepa vremena i moje prijatelje. Mi slikari se trudimo da uvek imamo neka lepa vremena - poručuje.

Zadarska grupa, u kojoj su od slikara još bili Kosara Boškan, Vera Božičković, LJubinka Jovanović, Mića Popović, Bata Mihailović i Mileta Andrejević, i ova slika, mnogo znače Omčikusu.

- To je početak svega. Slikarska zora. A muzej je sada tu da se sve zaokruži.

A na pitanje kako se odlučio na ovaj dar, naš slikar ističe:

- Stari sam "muzeolog". Kao mali sam posećivao Muzej kneza Pavla, koji je imao lepu kolekciju. Tu sam i stekao neka osnovna slikarska znanja. Volim muzeje. Želja mi je bila da na ovaj način, u okviru svojih mogućnosti, doprinesem obogaćivanju našeg kulturnog nasleđa.

Iako u poznom dobu, Omčikus je, s vremena na vreme, koliko mu zdravlje dozvoljava, još aktivan.

- Slikam tek koliko treba. Bio sam nešto malo bolestan, ono najobičnije, grip, što i nije bolest, nego sitnica. Sad je to sve u redu. Polako se dovodim u red.

"Ruševine Zadra", ulje na platnu, 1947.

A na pitanje kako mu prija nova sredina, s pogledom na Dunav, s ozbirom na to da se pre nekoliko godina preselio iz Pariza u Zemun, odgovara bez zadrške:

- Sve se bolje osećam!

PROMOCIJA MONOGRAFIJE

SVEČANO uručenje slike "Ruševine Zadra", večeras u 19 časova, upotpuniće promocija monografije "Petar Omčikus", koju su priredili dr Lidija Merenik i dr Ješa Denegri, a objavila Fondacija Vujičić kolekcija. Ugledni istoričari umetnosti u knjizi prate živtni i stvaralački put poznatog slikara od kada se kao devetnaestogodišnjak obreo na Akademiji likovnih umetnosti, preko prve samostalne izložbe 1951. godine, do ovih dana. D. B. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije