FESTIVAL U UŽICU: Počela svetkovina smelosti

N. J.

05. 11. 2018. u 22:49

U Užicu otvoren Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“. - LJubomir Simović je skoro četvrt veka potporni stub festivala, neka se ovaj put zavesa podigne u njegovo ime – rekla Vida Ognjenović

ФЕСТИВАЛ У УЖИЦУ: Почела светковина смелости

Akteri „Korešpodencije” / Foto: JPF

UŽICE – Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ počeo je u Užicu izvođenjem predstave „Korešpodencija“ Zvezdara teatra, prvom od ukupno sedam ostvarenja iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske u trci za nagrade „Ardalion“. Smotru teatara iz regiona otvorila je književnica Vida Ognjenović, posvetom Užičaninu, akadamiku LJubomiru Simoviću.

- Ovaj festival je svetkovina hrabrosti, smelosti, i vrhunskih dometa u umetnosti. Pravo pozorište je permanentna borba protiv ravnodušnosti. U ovom gradu je ta borba davno započeta, pre vek i po. Produbljena je pre 23 godine, od kada traje Jugoslovenski pozorišni festival. On opstaje hranjen ovdašnjim smelim idejama i nepokolebljivošću – naglasila je književnica Vida Ognjenović otvarajući festival posebnom posvetom - Festival će uskoro obeležiti četvrt veka postojanja. Važno je znati da je za ovo vreme veliki pesnik, dramski pisac i prozaista LJubomir Simović stalni, najjači stub festivala. Neka se zavesa ovaj put podigne u njegovo ime.

„Korešpodencija“ Zvezdara teatra, po tekstu Borislava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića, na užičku scenu dovela je vrsne glumce. Anica Dobra, Slavko Štimac, Branislav Lečić, Branko Vidaković, Jelena Stupljanin i Joakim Tasić nagrađeni su ovacijama publike.

U nastavku festivala, publika će gledati autorski projekat Kokana Mladenovića „Kad bi Sombor bio Holivud“, Narodnog pozorišta Sombor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije