MOKRA GORA - Svečanom ceremonijom i dodelom priznanja pala je zavesa na treći Jesenji međunarodni festival "Pozorišni Kustendorf" u Mokroj Gori, a nagrade "Zlatni list" pripale su ostvarenju "Dok čekamo Godoa" Akademije umetnosti u Novom Sadu za najbolju predstavu u celini, doke je za najbolju režiju nagrađen Rastislav Ćopić za komad "Pošto gvožđe" beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.

Najbolja glumica je Anastasija Klimuškina iz predstave "Slon" ruske Državne akademije iz Jaroslava, dok je najbolju mušku ulogu ostvario Nikola Šurbanović u komadu "Pošto gvožđe".

Kvalitet studentskih ostvarenja iz Rusije i Srbije, ocenjivao je žiri u kome su bili glumica Anica Dobra, reditelj Nikita Milivojević i pisac Maja Todorović.

Pročitajte još - Pozorišni „Kustendorf”

Tematski, okončani festival bio je posvećan odnosu filma i pozorišta, kao i granicama između dva medija.

- Žanr živi samo u glavama gledalaca, nikada na sceni. Odatle proizilazi i vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala. Kao što je pozorište stariji brat filma, a kako se svi ugledaju na stariju braću, tako je i Jesenji pozorišni festival postao internacionalan i posvetiće se u budućnosti istraživanju sličnosti i razlika u samom pozorišnom izrazu koje njeguju pozorišne akademije Evrope - naglasio je selektor "pozorišnog Kustendorfa" Milan Nešković - Naravno, da bi festival rastao, biće potrebna veća podrška i mi ćemo za njom u narednom periodu tragati.

Uoči dodele priznanja, radionicu za učesnike održao je osnivač festivala Emir Kusturica.

Pročitajte još - "Pozorišni Kustendorf" raste na Mećavniku

- Od tridesetih do šezdesetih godina prošlog veka Holivud je stvarao velika umetnička dela. Danas ne možemo očekivati od "Netfliksa" da traži pametne filmove, kao i Holivud, završiće u verovanju da je tržište Bog. Pozorište zato ima veliku slobodu da sa malo para napravi veliku katarzu. Naš domaći film trpi jer se ne bavi egzistencijom. Sećate se nedavnog događaja, o starici koja je ubila investitora. Mene čudi da se niko od mladih ljudi kroz umetnost ne bavi, ne ulazi u tragove tako velike priče- rekao je Kusturica.

- Ne treba bežati od tema iz sopstvenog dvorišta, od stvarnih drama. Naprotiv, kada bi mlad autor stao iza jedne ovakve priče, napravio bi čudo. Ideologija to ne dozvoljava, tačnije fondovi koji bi pravu priču podržali. Ima strašne drame i komedije kod nas, ali način razmišljanja nije dovoljno fokusiran na ljudsku egzistenciju. More dobrih tema i pameti nalazi se ispod tržišta.

Za kraj festivala, u čast nagrađenih, Beogradsko dramsko pozorište izvelo je komad "Crna kutija" Ane Đorđević, u režiji Andreja Nosova. Festival je održan pod pokroviteljstvom kompanije NIS.