TREĆI Jesenji pozorišni festival reditelja Emira Kusturice biće održan danas i sutra u Mokroj Gori, uz podršku kompanije NIS. Ove godine festival u studentskom takmičarskom programu postaje internacionalni, po uzoru na svog “starijeg brata” - filmski “Kustendorf”, a prema najavi proslavljenog reditelja i osnivača smotre teatara, to će i nastaviti da bude u godinama koje dolaze.

- U želji za preispitivanjem granica između pozorišta i filma i postavljanjem pitanja da li one uopšte postoje, odlučeno je da slogan trećeg po redu Jesenjeg pozorišnog festivala bude “Pozorišni Kustendorf” - naglasio je Kusturica.

Mećavnik će ovoga puta ugostiti ansambl Narodnog pozorišta Sombor, sa predstavom “Kad bi Sombor bio Holivud”, rađenom u stilu nemog filma. Na repertoaru festivala našla se i predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Crna kutija”, inspirisana velikim italijanskim filmskim hitom “Savršeni stranci”.


Pročitajte još - "Kustendorf" stvara majstore


Kusturica, osnivač festivala, održaće radionicu na temu filma i pozorišta, budući da se više nego uspešno bavio i jednim i drugim medijem.

- Selekcija festivala poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću koji iza sebe ima više uspešnih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji i šire - dodao je proslavljeni reditelj.


BORBA ZA “ZLATNI LIST”

U TAKMIČARSKOM programu ove godine biće izvedene četiri predstave - tri iz Srbije, a jedna iz Rusije. Mladi stvaraoci će se boriti za nagradu “Zlatni list”. Državna pozorišna akademija iz Jaroslava u Rusiji gostuje sa predstavom “Slon”, Aleksandra Kopkova. Akademija umetnosti Beograd izvešće komad “Mamu mu jebem ko je prvi počeo”, Dejana Dukovskog, FDU Beograd odigraće predstavu “Pošto gvožđe”, Bertold Brehta, dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti komadom “Dok čekamo Godoa”, po kultnoj drami Semjuela Beketa.