U ČAST NAŠIH SLAVNIH HEROJA: Otvorena izložba o istoriji Srbiji od 1914. do 1918. u Rimu

V. N.

27. 10. 2018. u 15:23

Jedinstvena izložba o istoriji Srbije od 1914. do 1918. godine otvorena u Rimu

У ЧАСТ НАШИХ СЛАВНИХ ХЕРОЈА: Отворена изложба о историји Србији од 1914. до 1918. у Риму

POSTAVKA Ambasada naše zemlje u italijanskoj prestonici

IZLOŽBA Arhiva Srbije "La Serbia e i Serbi. Srbija i Srbi 1914-1918", na kojoj su predstavljena dokumenta o istoriji Srbije i srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, s posebnim naglaskom na srpsko-italijanske odnose u tom periodu, otvorena je u petak u Ambasadi Srbije u Rimu.

Kako se navodi u saopštenju Arhiva Srbije, posebna pažnja posvećena je srpsko-italijanskim odnosima u periodu od 1914. do 1918, pre svega dokumentima koji svedoče o diplomatskim, kulturnim i vojnim vezama dveju država.

Na značaj izložbe, čiji su autori direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić i arhivska savetnica Jelica Reljić, ukazao je u svom govoru i ambasador Srbije u Rimu Goran Aleksić, koji je prilikom obraćanja zahvalio i Arhivu Srbije na uloženom trudu.

Direktor Miroslav Perišić istakao je da nije samo zadatak istoričara, već i ljudska obaveza, da se znaju imena prvih žrtava Prvog svetskog rata - srpskog dobrovoljca Dušana Đonovića i austrougarskog vojnika Pala Kovača.

Otvaranju izložbe prisustvovale su ugledne srpske i italijanske zvanice, predstavnici srpskog i italijanskog ministarstva spoljnih poslova, italijanski profesori univerziteta i istoričari, a dvojezični katalog izložbene postavke, na srpskom i italijanskom jeziku, izazvao je ogromno interesovanje prisutnih.


MUZIKA

OTVARANJE izložbe završeno je muzičkim programom. Prisutne su očarali Emilija Petronijević (glas), Aleksandra Rančić (oboa), Marko Lenca (kontrabas) i Emilija Pinto (klavir).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Зоран

31.10.2018. 10:34

Тих година 1914-1918 нису у Србији нису постојали ХЕРОЈИ, него само ЈУНАЦИ.