Vukosavljević: Kulturno nasleđe Srbije biće dostupno građanima na jedan klik

Beta

03. 10. 2018. u 15:35

Ustanove kulture u Srbiji dobile su Pravilnik o bližim uslovima za digitalizaciju kulturnog nasleđa kojim se određuju jasna uputstva da se kulturno nasleđe sačuva u digitalnom obliku

Вукосављевић: Културно наслеђе Србије биће доступно грађанима на један клик

Foto Tanjug

BEOGRAD - Ustanove kulture u Srbiji dobile su Pravilnik o bližim uslovima za digitalizaciju kulturnog nasleđa kojim se određuju jasna uputstva da se kulturno nasleđe sačuva u digitalnom obliku i da bude građanima dostupno "na jedan klik", izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Vukosavljević koji je potpisao Pravilnik čime je on stupio na snagu, na skupu o tome u Narodnom muzeju Srbije je rekao novinarima da je proces digitalizacije strateško opredeljenje Vlade i da ima razloga da bude zadovoljan napretkom tog procesa.

"Mi smo kao Ministarstvo kulture i informisanja, naravno u punoj saradnji sa našim ustanovama kulture i Ministarstvom za telekomunikacije Vlade Srbije i mnogim pojedincima, uspeli da dođemo do ovoliko velikog iskoraka, koji je samo jedna od faza u procesu digitalizacije", rekao je Vukosavljević.

PROČITAJTE JOŠ - Vukosavljević: Radio i TV sadržaji deo kulturnog nasleđa

Vukosavljević je u Narodnom muzeju uručio zahvalnice državnim organima, ustanovama, kompanijama, obrazovnim institucijama i podincima koji su pomogli u sprovođenju digitalizacije. Među dobitnicima su državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, savetnica premijerke Srbije Svetlana Jovanović i predstavnik vladine Kancelarije za IT i E-upravu Mihailo Jovanović.

Zahvalnice su dobili Telekom Srbija, kompanija Majkrosoft zbog podrške i pomoći digitalizaciji, ali i Narodni muzej, Istorijski muzej, Muzej Vojvodine, Jugoslovenska kinoteka, Arhiv Srbije, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodna biblioteka Srbije, Galerija matice Srpske i Vikimedia.

Najveći broj unetih digitalnih zapisa u Jedinstveni informacioni sistem zabeležio je Narodni muzej Čačka i Narodni muzej Šapca, za šta su nagrađeni. Za doprinos digitalizaciji kroz naučne radove nagradu je dobio Adam Sofronijević, a za doprinos stvaranju baze spomenika kulture u domenu nepokretnog nasleđa nagradu je dobila Estela Radonjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ha ha

04.10.2018. 08:18

Pa mi nismo povezali nijedan sistem, ni PIO fondove, ni zdravstvo, samo trubimo o digitalizaciji. Za to je potreban rad, dobro plaćeni stručnjaci i želja zaposlenih, koja je kod nas uvek na nuli.